În "meniu", dramă şi comedie

În "meniu", dramă şi comedie
În imagine, scenă din "Butoiul cu pulbere"
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Un program variat de spectacole oferă Teatrul Dramatic gălăţenilor şi în acest sfârşit de săptămână: două  comedii, una  romantică şi  una  neagră, dar şi o  dramă  poliţistă a celebrei Agatha Christie. 

Astăzi, 16 martie, de la ora 19,00, sunteţi invitaţi la o porţie de teatru "proaspăt", la spectacolul "Steaua fără nume", în care vor juca absolvenţii anului al III-lea de la clasa de actorie a Facultăţii de Arte din Galaţi. Este vorba de spectacolul de licenţă, regizat de Florin Toma (coordonatorul clasei) şi asistentul universitar Radu Andrei Horghidan. Pentru unele roluri, distribuţia este dublă, pentru a le oferi posibilitatea tuturor studenţilor să-şi susţină licenţa: Theodor Creţu (şeful gării), Andrei Călina (un ţăran), Sergiu Făinărea/ Laurenţiu Lungu (profesorul), Aurelian Gheorghe (Ichim), Daniela Năpârlică/ Nicoleta Miron (d-ra Cucu), Laura Tulac (o elevă), Silviu Dobre/ Sergiu Făinărea (Pascu), Viorica Bulgac/ Valeria Taban (necunoscuta), Paul Nedelcuţă/ Aurelian Gheorghe (Udrea), Edgar Bunea (Grig).

"Cursa de şoareci", în regia lui Radu Nichifor, se joacă sâmbătă, 17 martie, începând cu ora 19,00. Trei copii orfani (doi băieţi şi o fată) au fost plasaţi în grija unui cuplu de fermieri britanici, care, în locul iubirii părinteşti, i-a înfometat pe copii şi i-a bătut, până când cel mai mic dintre băieţi a murit. Acţiunea piesei are loc după după 20 de ani de la această tragedie. Timp de două ore şi un sfert, identitatea ucigaşului se schimbă în mintea spectatorilor de cel puţin zece ori, iar finalul este, la propriu, o lovitură de teatru. Una care vine şi cu o rugăminte enunţată explicit de actori: "Vă rugăm să nu dezvăluiţi cine a comis crima, pentru ca şi viitorii spectatori să se poată bucura de misterul Agathei Christie".

Piesa s-a bucurat de un succes uimitor, aceasta având premiera în 1952. De atunci, s-a jucat neîntrerupt, piesa intrând astfel în Cartea Recordurilor pentru cele mai multe reprezentaţii. Distribuţia e numeroasă: Dan Căpățână, Ana Maria Ciucanu, Flavia Calin, Ionut Moldoveanu, Vlad Volf, Elena Anghel, Lica Danila, Adelin Ilie

Duminică, 18 martie, de la 19,00 în Sala Mare a Teatrului, sunteți invitați la spectacolul „Butoiul cu pulbere”, al macedoneanului Dejan Dukovski, text jucat şi pe scena teatrelor din Occident.  Nerecomandat minorilor sub 16 ani, însă, odată depăşit obstacolul unor violenţe de limbaj, şi publicul matur, şi cel tânăr, se lasă purtat de ritmul unei comedii noir, cu flash-uri de realitate, care arată nu numai (ne)caractere dintr-o Serbie de după războiul civil, ci o violenţă pe care o descoperi adesea şi în suburbiile noastre la fel de balcanice. Rezolvări regizorale neaşteptate aduc surprize, precum scena sinuciderii tânărului care şi-a ucis cel mai bun prieten – inovaţii,  gag-uri şi ritm, cu folosirea excelentului decor al gălăţencei Irina Chirilă.

Joacă, cu şarm, chiar şi în două sau trei roluri, actorii: Vlad Vasiliu, Gheorghe V. Gheorghe, Svetlana Friptu, Lucian Pînzaru, Ştefan Forir, Flavia Călin, Ciprian Braşoveanu, Florin Toma, Oana Preda, Răzvan Clopoţel, Vlad Volf, Vlad Ajder.

Citit 1092 ori Ultima modificare Vineri, 16 Martie 2018 11:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.