Basarabia şi istoria sa. Un secol de la Unirea cu Ţara

Basarabia şi istoria sa. Un secol de la Unirea cu Ţara
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Simpozion internaţional la Universitatea Dunărea de Jos

Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie din cadrul Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi a găzduit, pe 27 martie, Simpozionul Internaţional "Basarabia şi istoria sa. Un secol de la Unirea cu Ţara". Organizat de Departamentul Teologic al Facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie, în colaborare cu Facultatea de Drept şi Administraţie Publică din Cahul, Protoieria Tecuci şi Asociaţia "Tinerii şi Viitorul" din Galaţi, evenimentul s-a bucurat de prezenţa oamenilor de cultură, istoricilor, cadrelor didactice, preoţilor, studenţilor şi elevilor. A fost prezent la eveniment Înalt Prea Sfinţitul Părinte Arhiepiscop Casian, care a binecuvântat audienţa şi a prezentat câteva repere ale momentului istoric de acum o sută de ani.

Manifestarea culturală a fost găzduită de aula "Episcop Melchisedec Ştefănescu" şi a debutat cu muzică patriotică adusă de elevii Seminarului Teologic "Sf. Andrei" din Galaţi. Printre invitaţi s-au numărat directorul Muzeului Naţional de Literatură din Chişinău, dl Vasile Malaneţchi, prof. univ. dr. Igor Bercu, de la Universitatea de Stat "B. P. Haşdeu" din Cahul, rectorul Universităţii "Dunărea de Jos" şi decanul facultăţii de Istorie, Filozofie şi Teologie din Galaţi. Prof. univ. dr. Igor Bercu, de la Universitatea din Cahul, a susţinut o prelegere în care a prezentat repere importante ale societăţii moldoveneşti de la finalul Primului Război Mondial.

Partea a doua a întâlnirii a fost dedicată lansărilor de carte. Directorul Muzeului Naţional de Literatură din Chişinău, dl Vasile Malaneţchi, a prezentat volumul "Limba vechilor cazanii. Povestea carnetului de front de la Mărăşeşti al poetului Alexei Mateevici", iar prof. Ştefan Andronache a prezentat volumul "Scrieri de pe frontul românesc" de Al. Mateevici, ediţie îngrijită şi publicată de Biblioteca Municipală "Ştefan Petică" din Tecuci.

De asemenea, la eveniment au fost prezentate expoziţiile foto-documentare "Eroismul şi jertfa ostaşilor pentru România Mare" şi "Itinerariile prin România ale preotului-poet Alexei Mateevici", realizate cu sprijinul Protoieriei Tecuci şi al parohiei Movileni din judeţul Galaţi. Simpozionul s-a încheiat cu o sesiune de întrebări şi răspunsuri.

"Basarabia: 1918-2018. Dilemele identităţii"

Facultatea de Istorie, Filosofie şi Teologie din Galaţi şi Centrul de Studii Istorice şi Social-Culturale Est-Europene, în colaborare cu Facultatea de Ştiinţe Juridice, Sociale şi Politice, Universitatea "B. P. Haşdeu" din Cahul, Republica Moldova, şi Asociaţia "Tradiţia Militară" a organizat, pe 26 martie, o masa rotundă cu tema "Basarabia: 1918-2018. Dilemele identităţii". Manifestarea a marcat împlinirea a 100 de ani de la momentul istoric în care Sfatul Ţării a votat unirea Basarabiei cu România, Basarabia fiind astfel prima dintre provinciile istorice care s-a unit cu România. Evenimentul a fost moderat de prof. univ. dr. Arthur Tuluş, directorul Departamentului de Istorie, Filosofie şi Sociologie al Universităţii "Dunărea de Jos" din Galaţi. Invitaţi la manifestarea culturală au fost conf. dr. Sergiu Cornea, prorectorul Universităţii de Stat "B.P. Haşdeu", şi conf. dr. Ion Gheleţchi, din cadrul Universităţii din Cahul. Dezbaterea s-a bucurat de  o audienţă semnificativă, pe lângă profesori, istorici, oameni de cultură şi preoţi, au participat şi studenţi, masteranzi şi doctoranzi din învăţământul gălăţean şi basarabean. Participanţii au încercat să răspundă la întrebări legate de proiectul naţional de la sfârşitul Primului Război Mondial. La final, membrii Asociaţiei "Tradiţia Militară" le-au prezentat participanţilor uniformele militare din timpul Primului Război Mondial.

"Basarabie, pământ românesc"

Seminarul Teologic "Sfântul Apostol Andrei" a marcat ziua împlinirii unui secol de la Unirea Basarabiei cu România prin simpozionul "Basarabie, pământ românesc". Manifestarea i-a fost dedicată  profesorului Mihai Brăilescu şi a reunit cadre didactice, seminarişti şi elevi de la liceele din Galaţi. La final, un grup de copii din Şiviţa a prezentat un program de poezie şi cântece patriotice.

Comemorare în Arhiepiscopia Dunării de Jos

La aniversarea a o sută ani de la Unirea Basarabiei cu România, în toate bisericile din Arhiepiscopia Dunării de Jos s-au oficiat slujbe de Te Deum şi Trisaghion pentru membrii Sfatului Ţării care au votat Unirea Basarabiei cu România şi pentru toţi susţinătorii actului istoric din 27 martie 1918. La Catedrala Arhiepiscopală, slujbele au fost oficiate de Înalt Prea Sfinţitul Părinte Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi din administraţia eparhială. Momentul liturgic a reunit profesori, studenţi, elevi de la Seminarul Teologic Ortodox "Sf. Ap. Andrei" şi de la alte şcoli din municipiu, credincioşi. Chiriarhul Dunării de Jos a subliniat importanţa evenimentelor istorice de acum o sută de ani.

Citit 1372 ori Ultima modificare Vineri, 30 Martie 2018 18:22

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.