Comedie, dramă şi policier, la Dramatic

Comedie, dramă şi policier, la Dramatic
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

O comedie rusească, dulce-amăruie, o dramă cu replici excelente şi cea mai jucată piesă, intrată în Cartea recordurilor - acesta este "meniul" pe care ni-l oferă Teatrul Dramatic "Fani Tardini", la acest sfârşit de săptămână.   

Vineri, 13 aprilie, se joacă, de la ora 19,00, "Trei graţii", comedie rusească în două acte, de Valentin Krasnogorov, în regia lui Eugen Făt. Rolurile au fost încredinţate unor actori de seamă ai teatrului: Liliana Lupan, Svetlana Friptu, Carmen Albu, Dan Căpăţână.

Povestea celor trei graţii este una dulce-amăruie: trei prietene de-o viaţă sunt acum la vârstă a amintirilor, la fel de răscolitoare aşa cum, de fapt, a fost toată viaţa lor. E un spectacol care ne va pune pe gânduri şi ne va purta pe fiecare pe tărâmuri cunoscute, trăite, şi uneori refuzate.

Valentin Krasnogorov, născut în 1934, la Leningrad, este un autor deja canonic al dramaturgiei ruseşti contemporane. A scris peste 30 de texte de dramaturgie, romane, nuvele, dar şi lucrări de chimie, în calitate de doctor în ştiinţe, formaţia sa fiind de inginer chimist. Între 1991 şi 2006, a locuit în Israel şi a fost ales viceprimar al oraşului Haifa.

Sâmbătă, 14 aprilie, sunteţi aşteptaţi la "Cabinierul", în regia lui Cătălin Vasiliu.

În Londra bombardată de nemţi, pe scenele care se încăpăţânează să mai existe, rolurile masculine sunt jucate de femei în travesti ori de actori după sfârşit de carieră, aşa cum e Sir (jucat de Stelian Stancu). El a evadat din spital, pentru a juca Lear, dar uită mereu rolul. Este portretul unui fost mare artist, infatuat, meschin, dar admirat. Cabinierul Norman (Vlad Vasiliu) are sarcina grea de a pune în lumină rolul lui Sir, tandemul Sir - Norman susţinând piesa pe replici excelente. Autorul, Ronald Harwood, a fost cabinierul şi biograful lui sir Donald Wolfit, mare actor, în turnee cu piese shakespeariene, pe durata războiului.

Scenografia şi costumele spectacolului sunt semnate de Daniel Divrician, iar muzica îi aparţine lui Costas Ivanov.

"Cursa de şoareci", în regia lui Radu Nichifor, se joacă duminică, 15 aprilie, începând cu ora 19,00.

Trei copii orfani (doi băieţi şi o fată) au fost plasaţi în grija unui cuplu de fermieri britanici, care, în locul iubirii părinteşti, i-au înfometat pe copii şi i-au bătut, până când cel mai mic dintre băieţi a murit. Acţiunea piesei are loc după după 20 de ani de la această tragedie. Timp de două ore şi un sfert, identitatea ucigaşului se schimbă în mintea spectatorilor de cel puţin zece ori, iar finalul este, la propriu, o lovitură de teatru. Una care vine şi cu o rugăminte enunţată explicit de actori: "Vă rugăm să nu dezvăluiţi cine a comis crima, pentru ca şi viitorii spectatori să se poată bucura de misterul Agathei Christie".

Piesa s-a bucurat de un succes uimitor, aceasta având premiera în 1952. De atunci, s-a jucat neîntrerupt, intrând astfel în Cartea Recordurilor pentru cele mai multe reprezentaţii.

Citit 847 ori Ultima modificare Miercuri, 11 Aprilie 2018 15:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.