După 131 de ani, s-a sfinţit o capelă

După 131 de ani, s-a sfinţit o capelă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

La sfârşitul săptămânii trecute, creştinii din noua Parohie „Independenţa II” au alergat cu inima deschisă la un eveniment duhovnicesc pe care îl pregătesc de aproximativ un an. Moment pe care nu l-au mai trăit generaţiile din această comunitate din anul 1878, an în care a fost sfinţită prima biserică din sat, cu hramul „Adormirea Maicii Domnului”.

Sărbătoarea de duminica trecută a fost un moment pe care oamenii locului nu l-au pregătit de unii singuri, ci în comuniune cu preotul paroh Florin Şerbu şi cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos.

Ocrotitorii

A fost scris în ceruri ca ziua de 18 octombrie, anul Domnului 2009, să fie pentru gălăţenii din comuna Independenţa un prilej de a păşi pe uşile unui nou sfânt locaş, al doilea în comună, o capelă cu hramul a doi... Ştefani.

E vorba de Sfântul Arhidiacon Ştefan, primul martir, unul din cei 70 de Apostoli, pe care l-a dat istoria creştină la doar câteva luni după ce Mântuitorul nostru Iisus Hristos a fost Răstignit, a Înviat şi S-a Înălţat la cer. Un Sfânt care a prins primele momente ale organizării Bisericii lui Hristos. Celălalt Ştefan este Sfântul nostru Voievod Ştefan cel Mare care a făcut istorie creştină în Moldova între 1457 şi 1504.

„Această parohie a fost formată acum un an în urmă şi mulţumim lui Dumnezeu că ne-a dat puterea şi resursele pentru ca în doar un an să ridicăm din pământ noua capelă, ne spunea părintele Florin. În paralel, am ridicat şi casa parohială”.

„Cât despre noua capelă, este o zidire din materiale uşoare, dar chiar şi aşa, nu puteam aşeza nici măcar o cărămidă dacă nu aveam sprijinul sătenilor şi al multor fii ai comunei Independenţa, plecaţi în ţară sau în străinătate, acolo unde nevoile i-au dus”.

Regăsire în casa părintească

Noua  Parohie „Independenţa II” s-a rupt din vechea şi singura parohie care a existat până anul trecut în toată comuna Independenţa. Are arondate 690 de familii şi este un bun început, pentru că oamenii locului, de comun acord cu părintele Florin, fac planuri pentru o biserică straşnică din piatră şi mai încăpătoare. Şi e firească dorinţa lor, de vreme ce Independenţa este o aşezare destul de întinsă, cu aproximativ 5.000 de locuitori.

În plus, locul în care este aşezată noua capelă - în vecinătatea Şcolii nr. 2 şi a Grădiniţei nr. 2, plus Monumentul „Jandarmeriei” din comună - impune o Casă a Domnului.

Aşa se face că duminică, în jurul orei 15.30, creştinii din acest sat, cu mic cu mare au venit la închinare, mai întâi, întâmpinându-l pe Înalt Prea Sfinţitul Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, însoţit de un sobor de preoţi şi diaconi.

Cum noua Casă a Domnului a fost înnoită în Duh prin mână arhierească, la sfârşitul ceremoniei toţi creştinii de la mic la mare s-au sfinţit trecând prin Sfântul Altar.

Manifestarea de spirit românesc a fost însoţită şi de ridicarea la gradul de iconom al părintelui Florin, care - în puţinul timp pe care l-a avut la îndemână - a schimbat configuraţia comunei Independenţa. A adunat în jurul noii capele creştinii care s-au regăsit după mulţi ani, în Casa Domnului, în casa părintească...

Regăsirea cu cei dragi

„A fost un moment înălţător şi emoţionant, întrucât de când mă ştiu, nu s-a mai construit în comuna noastră nicio altă biserică, în afară de cea existentă, ridicată după Războiul de Independenţă, ne-a spus domnul  Marius Eugen Chiriţă, fiu al satului. Cu atât mai mult m-am bucurat că am participat la slujba de sfinţire, că am trecut prin Sfântul Altar şi că am primit binecuvântarea lui Dumnezeu prin mână arhierească”.

„Într-un fel anume, ziua de duminică a fost, în plan personal, o regăsire a propriei copilării, pentru că grădiniţa din vecinătate este cea la care am învăţat şi eu cu mulţi ani în urmă. Ca fiu al satului, mă bucur că a fost înălţat acest sfânt locaş de închinare; sunt convins că noua biserică va contribui la formarea şi transmiterea învăţăturilor de credinţă şi a tradiţiei strămoşeşti generaţiilor viitoare, tot aşa cum slujitorii vechii Biserici a Maicii Domnului au făcut de la 1878”.

Foto: E. Chiriţă

Citit 527 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.