„Scenografii subiective” la Muzeul de Artă

„Scenografii subiective” la Muzeul de Artă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Anca Tofan a propus o expoziţie inedită la Muzeul de Artă Vizuală, şi anume valorificarea ilustraţiilor de carte pe care această instituţie le deţine în patrimoniu.

Reunite sub genericul „Scenografii subiective” expoziţia îşi aşteptă până pe 23 noiembrie vizitatorii, mai mari sau mai mici, pentru a aprecia la justa ei valoare o artă pe cale de dispariţie – ilustraţia clasică de carte.

Veţi putea vedea ilustraţii realizate de Val Munteanu, Eugen Taru şi Aurel Jiquidi, trei clasici, am putea spune, ai ilustratorilor de carte.

Anca Tofan a vorbit pe larg despre motivele pentru care a ales realizarea acestei expoziţii: „Trecută cu vederea, sau pur şi simplu ignorată,  arta ilustraţiei clasice aparent a dispărut. Grafica pe calculator şi fotografia colorată, de cele mai multe ori kitsch-ul, a luat locul creionului şi al peniţei, iar imaginea de pe copertă are din ce în ce mai puţină legătură cu povestea, amintind de zicala «afară e vopsit gardu’ şi-înăuntru-i leopardu’».  Sunt doar trei edituri sau patru care se respectă, indiferent de preţuri sau tiraje”.

„Cea mai mare parte din piaţa de carte românească este inundată de banal şi facil. Copiii din ziua de astăzi nu mai cunosc ilustraţiile magnifice ale lui Val Munteanu sau ale lui Eugen Taru. Ei o cunosc doar pe Barbie sau ilustraţiile prost făcute după Walt Disney. Sau aceste benzi desenate în stilul manga, al japonezilor, care sunt în opinia mea oribile. Aduceţi copiii să vadă cum ar trebui să arate o ilustraţie de carte făcută cum trebuie”, şi-a încheiat plasticiana discursul.

Despre cotele la care a fost realizată expoziţia a vorbit directorul Muzeului de Artă Vizuală, Dan Basarab Nanu:

„Expoziţia este perfectă, catalogul şi cărţile poştale puse în vânzare au o calitate şi o acurateţe a imaginii şi a transmiterii mesajului pe măsura minţii organizatoarei, motiv pentru care-i mulţumesc şi invit cât mai mulţi gălăţeni să se bucure de aceste comori ascunse – ilustraţiile vechi de carte”.

Ar trebui fiecare să ne gândim că vizitând luna aceasta Muzeul de Artă Vizuală împreună cu copiii noştri i-am putea învăţa să se ferească de kitsch.

Citit 600 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.