Hristos - împărtăşit mai ales copiilor

Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Între închinători, în Dealul Patrairhiei, am văzut mulţi copii, semn că introducerea orei de religie în şcoli şi programele de catehizare gen “Hristos împărtăşit copiilor” au efectul dorit. Aduc în sufletul micilor vlăstare bucuria reînvierii şi a comuniunii în Hristos, echilibrul interior de care atât copii, cât şi tinerii, dar şi adulţii au nevoie…

“Am venit la slujbă încă de dimineaţă, ne spunea Mihaela Marcu, o tânătă de 17 ani din Popeşti Leordeni. Sunt cu sora mea Andreea, care are 10 ani şi suntem puţin necăjite că nu am fost… orientate! Trebuia să ne aşezăm în rând cu pelerinii, dar ne-am lăsat furate de frumuseţea şi de sfinţenia Sfintei Liturghii şi a liturghisitorilor…”.

“Vom lua ziua de astăzi ca pe o pregătire pentru pelerinajul pe care îl vom parcurge în următoarele zile, că mai este timp. Dumnezeu ne aşteaptă şi ne primeşte oricând”.

«Trebuie doar să-I deschidem uşa inimii. Astăzi ne-am acomodat cu atmosfera, ne-am încărcat puţin sufletul cu frumuseţea slujbelor noaste şi i-am rugat pe Sfinţi să ne ajute să putem şi noi, ca în zilele care urmează să urcăm pe Colina Sfinţilor…”.

În 28 octombrie, aşteptând pe ultima sută de metri întâlnirea cu dragii noştri Sfinţi Capadocieni, un copil cu un ghiozdan în spate şi cu câteva tufănele în mâini - pe care le primise - încerca timid să îşi facă loc între pelerini…

Purta nume de înger, Mihaela, şi se grăbea ca înainte de a merge la şcoală să primească binecuvântarea Sfinţilor despre care a învăţat la ora de religie. Pelerinii au încurajat-o să-şi ceară voie şi să ajungă la dorita întâlnirea cu Sfinţii şi să nu întârzie la şcoală…

“După vreo douăzeci de minune am zărit-o pe Mihaela, un copil în vârstă de nouă ani, alegând bucuroasă în curtea Patriahiei înspre şcoală, purtând în mâini binecuvântate flori…”

Gândul m-a întors la o întâmplare din 26 octombrie care nu ne-a plăcut nici nouă, dar nici creştinilor care erau de faţă… Un grup de vreo patru cinci copii, în vârstă de şase-şapte ani,  cu buchete de flori în mâini fuseseră ajutaţi de un preot să ajungă la închinare fără a sta la rând... Unul dintre jandarmi i-a înturnat nervos din drum declarând sus şi tare: “Copii nu au păcate şi nu trebuie să se închine!...”.

Sfinţii ne primesc pe toţi

Episodul a fost dezaprobat de mai toţi închinătorii şi cunoscând omenia şi generozitatea adevăratului creştin, credem că dincolo de “regulile” care se impun în astfel de situaţii, nu trebuie să uităm să fim creştini, indiferent de rangul pe care îl purtăm.

De altfel, nu aceasta a fost caracteristica jandarmilor  care au asigurat  buna desfăşurare a manifestării de suflet românesc din Dealul Patriarhiei. În 28 octombrie, stând câteva ore în aşteptare la Sfinţi, lucrătorii Jandarmeriei au întâmpinat pelerinii cu bunăvoinţă, calitate care are la bază buna credinţă.

Ba chiar unii au dat sfaturi pelerinilor de genul: “Nu vă grăbiţi, Sfinţii ne primesc pe toţi!...”

Şi într-adevăr, Dumnezeu şi Sfinţii Săi ne primesc pe toţi, noi trebuie doar dă deschidem uşa inimii.

Citit 474 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.