Profesorul atenian Stelianos Papadopoulos, la Arhiepiscopie

Profesorul atenian Stelianos Papadopoulos, la Arhiepiscopie
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Joi, Înalt Prea Sfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, l-a avut ca oaspete pe unul dintre cei mai mari patrologi ortodocşi în viaţă - profesorul Stelianos Papadopoulos, de la Facultatea de Teologie din Atena - Grecia.

Distinsul profesor elen s-a numărat printre participanţii la congresul închinat Sfântului Vasile cel Mare de la Bucureşti, cunoscut fiind că anul 2009 - la propunerea şi cu binecuvântarea Prea Fericitului Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei - are în atenţie cinstirea şi omagierea  Marelui Vasile.

Tot în acest an, Biserica noastră îi cinsteşte în mod deosebit şi pe Sfântul Grigorie Teologul, prietenul Marelui Vasile, şi pe Sfântul Grigorie de Nyssa, fratele Marelui Vasile.

Familia preotului - exemplu pentru comunitate

„Familia preotului şi rolul ei în educaţia tineretului din parohie, în lumina Sfinţilor Capadocieni” a fost tema manifestării de joi, de la Brăila, organizată după arhiereasca Liturghie, în cadrul conferinţei pastoral-misionare a preoţilor din judeţul vecin.

Manifestarea duhovnicească se înscrie pe linia evidenţierii şi împărtăşirii din înalta teologie a Sfinţilor Capadocieni, iar cel căruia i-a revenit frumoasa misiune a fost distinsul patrolog în viaţă Stelianos Papadopoulos. De o viaţă, acest mare teolog este preocupat de scrierile din „Epoca de aur a Patristicii” - veacul al IV-lea” şi a semnat  îndeosebi cărţi de  înaltă ţinută şi profunzime teologică.

Reţinem: Patrologia, volumul I, apărut în traducere în anii din urmă; volumul II (partea I) tocmai a văzut lumina tiparului în traducere românească (la Editura Bizantină” din Bucureşti) sub îngrijirea preotului profesorul Constantin Coman, de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Bucureşti. 

Sfinţii - modele de urmat

Un alt titlu demn de reţinut este „Viaţa Sfântului Vasile cel Mare” (se găseşte în librăriile de specialitate), apoi „Atanasie cel Mare şi teologia Sinodului Ecumenic”, „Sfântul Atanasie al Alexandriei despre Duhul Sfânt” şi multe cărţi care au în atenţie marea teologie a Sfinţilor Părinţi din veacul al IV-lea creştin. Nu vom uita  o carte dragă nouă, de mare acribie şi înaltă sensibilitate -  „Vulturul rănit,  Viaţa Sfântului Grigorie Teologul” - din care am preluat şi noi în articolele anterioare.

Joi seară, la ceas de „Lumină lină”, profesorul Stelianos Papadopoulos le-a împărtăşit preoţilor şi creştinilor gălăţeni despre misiunea slujitorului Sfântului Altar în aceste vremuri secularizate şi despre viaţa şi nemuritoarea Teologie a Sfinţilor Capadocieni. Vom reveni.

Foto: Arhiva Arhiepiscopiei Dunării de Jos

Citit 701 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.