Piesă eneolitică gălăţeană la New York

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Galaţiul participă în aceste zile la una dintre cele mai importante expoziţii româneşti din Statele Unite ale Americii, la New York. Sub titlul „The Lost World of Old Europe”, Muzeul Naţional de Istorie a României a adunat bunuri de patrimoniu arheologic din categoria „Tezaur” din colecţii muzeale româneşti, dar şi piese din colecţii muzeale din Bulgaria şi Republica Moldova.

Evenimentul are loc la sediul Institutului pentru Studii ale Lumii Antice din cadrul Universităţii din New York. Expoziţia prezintă, în premieră în SUA, 175 de piese arheologice de valoare excepţională, datând din perioada neo-eneolitică, din colecţiile a 19 muzee româneşti, între care şi cel din Galaţi. „Avem în cadrul expoziţiei un obiect de cult, o «pintaderă», care aparţine mediului cultural Gumelniţa, faza A2, din perioada eneolitică.

Datează din mileniul al V-lea înainte de Hristos şi a fost descoperită la Brăiliţa, judeţul Brăila, la aproximativ 500 de metri de confluenţa braţelor Dunării. Locul descoperirii se numeşte Vadul Catagaţei. Piesa a fost descoperită de arheologii Ion T. Dragomir şi Nicolae Harţuche, în 1955. Este o piesă de 62 mm, lucrată în lut ars, prin ardere oxidantă, cu un decor în relief, sub forma unei spirale”, a declarat directorul Muzeului de Istorie Galaţi, Cristian Căldăraru.

Participare din toată ţara

Bunurile de patrimoniu selectate să facă parte din expoziţie oferă publicului american, dar nu numai lui, posibilitatea de a reflecta asupra uimitoarei „modernităţi" avant la lettre a civilizaţiilor preistorice ce au existat în zona danubiano-carpatică în urmă cu mai bine de şapte milenii.

Muzeul Naţional de Istorie a României este coordonatorul echipei care a contribuit la realizarea acestei expoziţii, reunind specialişti din partea următoarelor muzee din ţară: Complexul Muzeal Judeţean Neamţ, Complexul Muzeal Naţional „Moldova” Iaşi, Muzeul Judeţean Botoşani, Muzeul „Vasile Pârvan" Bârlad, Institutul de Arheologie din Iaşi, Muzeul Banatului din Timişoara, Muzeul Brăilei, Muzeul Dunării de Jos Călăraşi, Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa, Muzeul de Istorie din Roman, Muzeul Judeţean de Istorie „Teohari Antonescu" din Giurgiu, Muzeul Judeţean de Istorie Teleorman, Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare” din Vaslui, Muzeul Olteniei din Craiova, Muzeul Banatului Montan din Reşiţa, Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău, Muzeul Judeţean de Istorie Braşov şi Muzeul de Istorie Galaţi.

Organizarea acestei expoziţii a creat premisele unui excelent parteneriat între Institutul pentru Studii ale Lumii Antice şi Muzeul Naţional de Istorie a României, rezultatele acestui demers putând fi direct apreciate de publicul şi specialiştii care vor vizita expoziţia. Organizarea evenimentului se datorează, în egală măsură, Ministerului Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional, care a susţinut constant şi a contribuit la buna desfăşurare a acestui important proiect cultural internaţional.

Citit 480 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.