Vlad Vasiliu, actorul devenit dramaturg

Vlad Vasiliu, actorul devenit dramaturg
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Într-un sfârşit de octombrie, actorul Vlad Vasiliu şi-a lansat două volume de dramaturgie, intitulate simplu "Teatru", în intima Sală Studio a Teatrului Dramatic "Fani Tardini", chiar cu o zi înainte de ziua sa de naştere. Cunoscutul cantautor Săndel Spînu, a cărui zi urma ceva mai încolo, a interpretat cu dulceaţă la chitară cântece pe versurile actorului, care a recitat la rândul său din poeme proprii. Au fost şi copii, care au citit cu emoţie din poemele autorului lansat acum cu scrieri teatrale.

Recunoscut pentru "rolul" de recitator pe care şi-l asumă cu generozitate, pe gratis, la serate literare sau vernisaje, dar şi pentru jucarea unor personalităţi din trecutul nostru istoric, Vlad Vasiliu a abordat istoria ca prin ochii unui martor al timpului, cu teme neaşteptate, de la celebrul proces al "Păsării măiastre" al lui Brâncuşi împotriva statului american, cel care a dus la recunoaşterea artei moderne, până la o poveste - cu multe întâmplări tragice reale - din perioada stalinistă, în portul nostru, aici având curajul de a nu îngroşa, de a aduce şi prersonaje "negative" în tabăra îndrăgostiţilor şi îndemânarea de a aduce şi dozele necesare de umor. A scris şi despre formidabila Cocuţa Conachi Vogoride, cea care a dus la schimbarea destinului celor două principate româneşti, spre Unire. Cu un dialog realist, Vasiliu se adaugă dramaturgilor cunoscuţi în urbe, precum Katia Nanu, Dan Plăeşu, Octavian Miclescu, Violeta Ionescu, Valentina Teclici.

Autorul le-a mulţumit celor care i-au fost de ajutor: scriitoarei Violeta Ionescu, criticului literar A. G. Secară, colecţionarului de artă Vasile Joantă, directorul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Cătălin Negoiţă, tehnoredactorului Eugen Ungureanu şi editorilor - Muzeul Judeţean de Istorie şi Biblioteca Judeţeană "V. A. Urechia".

Citit 1229 ori Ultima modificare Joi, 15 Noiembrie 2018 00:59

1 comentariu

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.