Expoziţie In Memoriam Marcel Chirnoagă

Expoziţie In Memoriam Marcel Chirnoagă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Muzeul de Artă Vizuală Galaţi va deschide astăzi, 21 noiembrie, începând cu ora 18,00, o expoziţie "In Memoriam Marcel Chirnoagă", pentru a marca faptul că, în primăvară, s-au împlinit 10 ani de la moartea maestrului în gravură şi ilustraţii de carte.

Marcel Chirnoagă (1930-2008) a absolvit Facultatea de Matematică şi Fizică din Bucureşti, dar lipsa studiilor de specialitate nu l-a împiedicat să devină unul dintre artiştii importanţi, bine cotat atât la nivel naţional, cât şi internaţional, cu nenumărate expoziţii în ţară şi străinătate şi la fel de multe premii.

A realizat ciclul de gravuri "Apocalipsa”, desenele lui - multe de factură fantastică - ilustrând opere literare precum "Infernul”, prima parte din "Divina Comedie" a lui Dante sau "Don Quijote" de Cervantes. Lucrările lui sunt expuse în muzee din ţară şi străinătate sau fac parte din colecţii private. 

Marcel Chirnoagă spunea: "În gravurile şi ilustraţiile la textele ce tratau tema respectivă, am încercat să traduc această abstracţiune - Răul -  care, neavând chip, nu poate fi înţeles. "Apocalipsa’’ este un poem minunat din Sfânta Scriptură, pe care am înfăţişat-o în imagini, tocmai pentru a sublinia Răul. La fel şi "Infernul" lui Dante. Strămoşii noştri, în frescele bisericilor din Moldova, au dat Răului chip de drac. Iată că eu sunt urmaşul celor din Moldova, care au făcut mii de draci, imagini prin care, la rândul meu, încerc să reprezint Răul din lume, de lângă noi, şi asta nu pentru a-l speria pe privitor, ci pentru a-i arăta chipul sub care diavolescul se poate ascunde fără ca noi să-l putem recunoaşte".

Artistul Marcel Chirnoagă a realizat, de-a lungul vieţii sale, peste 3.000 de lucrări, excelând în desene, gravuri, picturi și sculpturi, fiind în același timp și autorul celei mai importante opere româneşti de la sfârşitul secolului al 20-lea. A fost premiat cu Premiul tineretului al U.A.P. (1967), Premiul Käthe Kollwitz, Berlin (1967),  Premiul II la Bienala de la Cracovia (1968), Premiul pentru grafică al U.A.P. (1970), Premiul Academiei Române (1975), Medalia de aur "Dante" - Ravena (1999), Diploma U.A.P. Chişinău - Republica Moldova (2004).

Citit 2163 ori Ultima modificare Marți, 20 Noiembrie 2018 19:45

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.