Mihai Eminescu, la Odesa. O zonă puţin cercetată din viaţa Poetului

Mihai Eminescu, la Odesa. O zonă puţin cercetată din viaţa Poetului
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

"Mihai Eminescu - Scrisori de la Kuialnik şi Odesa" ne oferă, în preajma Zilei Naţionale, hram de pomenire a poetului şi ziaristului Eminescu, prin ziaristul şi poetul Vadim Bacinschi, autorul acestui volum de cercetare memorialistică cu totul inedit, o neaşteptată cercetare, de-a dreptul detectivistică, a unei zone a vieţii Poetului, necunoscută, datorită faptului că "acţiunea" se petrecea într-o zonă de limbă slavonă, cu puţini martori.

Cartea, scoasă prin implicarea Editurii "Axis Libri" a Bibliotecii Judeţene "V. A. Urechia", a putut apărea datorită generozităţii unor gălăţeni, care au sprijinit financiar şi sufleteşte întreprinderea: inginerul Vasile Joanta, cunoscut Mecena al artelor, un naţionalist născut în dulcele Ardeal, şi cercetătorul, analistul de istorie Tudose Tatu, de multă vreme călător de suflet printre românii din Ucraina şi Republica Moldova, sprijinător al apariţiei unor publicaţii şi autori de acolo.

Jurnalistul, cercetătorul şi poetul născut lângă Soroca, acum izolat la Odesa în limba română, iar românii manifeşti nu găsesc uşor de luucru, a publicat şi în "Viaţa liberă" articole despre viaţa grea a românilor din Ucraina. În toată Ucraina, nu mai există vreo publicaţie în limba română la care să mai scrie, acolo, în fostele judeţe româneşti din Ucraina de azi, limba română abia se strecoară pe sub uşă…

Acum ne propune o carte interesantă, ingenios documentată, privind epoca odesită din viaţa Poetului. Obsedat de Eminescu, despre viaţa căruia a publicat multe articole  şi broşura "Cocostârc străin", scoasă la Odesa, prin contribuţia Consulului General român, Cerasela Nicolas, scrie acum, aflăm printre altele, că Eminescu a fost însoţit la vestitul sanatoriu balnear Kuialnik, unde ajunsese şi cu sprijinul consulului rus de la Iaşi, de câţiva profesori pe care îi cunoscuse ca inspector şcolar, şeful grupului fiind un medic… ginecolog, membru al Junimii şi mason, care publicase o broşură despre băile de mare de la Liman şi Odesa.

Citit 1863 ori Ultima modificare Joi, 10 Ianuarie 2019 17:53

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.