Pe Domnească, poezia dragostei

Pe Domnească, poezia dragostei
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Între Valentine´s Day şi Dragobete, Filiala S-E a Uniunii Scriitorilor din România a oferit o seară de poezie de dragoste, marcând cele două evenimente.

Prezenţa a fost neaşteptată în mansarda Librăriei "Alexandria" din Casa Serfioti, dat fiind că tocmai se juca un meci de tenis important al Simonei Halep. A fost un prilej de a vorbi despre poezie şi despre istoria poeziei la Galaţi, preşedintele Filialei USR, poetul Corneliu Antoniu, amintind nume de poeţi trecute în lumea umbrelor, precum Simon Ajarescu, care îşi trecuse în completarea pseudonimului şi "titlul" de Dragobete.

Au citit din poeziile lor, printre alţii, poeţii Darie Lăzărescu, nume legat  biografic şi de Galaţi şi de Brăila, Corneliu Antoniu şi prozatorul Ion Avram, care a stârnit multă simpatie. A fost un dialog folositor, dat fiind că au fost destui printre cei prezenţi care şi-au recunoscut calitatea de iubitori ai literaturii, nu şi de creatori. S-a vorbit şi despre împletirea istoriei celor două sărbători populare - Sfântul Valentin vine de la romani, din Lupercalii, şi de peştera întemeietorilor Romei, Romulus şi Remus, cu un sfânt martir Valentin scos nu demult de la 14 februarie din calendarul catolic - sfântul e prăznuit, în vară, şi de ortodocşi; Dragobetele, urmaş al lui Cupidon, fiu al Dochiei, e serbat în ziua în care toate fiinţele îşi aleg perechea, iar fetele se spată cu apa din "zăpada zânelor".

Citit 863 ori Ultima modificare Miercuri, 27 Februarie 2019 19:35

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.