18 decembrie - Sfântul Daniil Sihastrul

18 decembrie - Sfântul Daniil Sihastrul
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Astăzi, 18 decembrie, Biserica îl prăznuieşte pe Sfântul Daniil Sihastru, un mare rugător al românilor şi al creştinilor de pretutindeni.

A fost canonizat de Sfântul Sinod al BOR abia în 1992, însă românii l-au păstrat în suflet veacuri la rând, fiindcă a fost perceput încă din timpul vieţii ca sfânt.

Cât a trăit s-a nevoit prin locurile pline de lumina credinţei din Moldova, fiind duhovnicul Sfântului Voievod Ştefan cel Mare.

Născut pe moşia Mănăstirii „Sfântul Nicolae” din Rădăuţi, într-o familie de creştini,  la botez a primit numele de Dumitru.

La 10 ani a mers să înveţe să desluşească buchea cărţii la amintitul aşezământ monahal. La 16 ani a fost tuns în monahism sub numele de David.

După câţiva ani s-a retras la Mănăstirea "Sfântul Laurenţiu” din Vicovul de Sus. Pe la 1450 s-a făcut schimonah, cu numele Daniil.

Vreme de 20 de ani s-a nevoit  pe Valea  Putnei, pe râul Viţeul, într-o mică chilie săpată în piatră. Era renumit pentru viaţa aspră şi pentru nenumăratele minuni de vindecare pe care le făcea încă din timpul vieţii pământeşti. 

A rămas în istoria Moldovei şi a ortodoxiei modelul duhovnicului luminat de Duhul lui Dumnezeu. Chipul său transfigurat de rugăciune iradia blândeţe şi bunătate. 

Se spune că în anul 1452, când a murit domnul ţării  Bogdan Voievod, Cuviosul i-a prevestit tânărului Ştefan că va ajunge domn al Moldovei. Ceea ce s-a şi întâmplat în primăvara anului 1457.

Influenţa lui Daniil Sihastru asupra Voievodului Ştefan a fost una luminoasă, covârşitoare şi înnoitoare în Duh. La îndemnul său, Ştefan cel Mare şi Sfânt a  ridicat nenumărate locaşuri ortodoxe, între care renumita  Mănăstire Voroneţ (1488).

Cuviosul Daniil a acceptat să primească stăreţia acestei aşezări monahale şi a pregătit nenumăraţi ucenici; el a aşezat rugăciunea lui Iisus în inima şi în viaţa călugărilor, a aşezărilor mănăstireşti.

Sfântul Daniil Sihastrul a trecut la Domnul în anul 1496 şi se spune că avea peste 90 de ani. A fost plâns de mult popor. Astăzi, locurile în care s-a nevoit sunt neîncetat căutate de creştini.

Sfântul Daniil Sihastru odihneşte şi veghează asupra Drepteicredinţe din pronaosul Mănăstirii Voroneţ. „Acesta este mormântul părintelui David, schimonahul Daniil”, scrie pe  piatra de pe mormântul său.

La începutul secolului al XVII-lea, moaştele sale au fost aşezate într-o raclă, fiindcă era căutat de creştinii români şi de toţi rugătorii din spaţiul ortodox. I se mai spune Sfântul Daniil cel Nou de la Voroneţ.

Sănătatea şi lumina sfântă să fie în sufletele tuturor celor care poartă numele sfântului Daniil cel Nou. La mulţi ani!

Sărbătoare în Parohia „Sfântul Daniil Sihastru” din Galaţi

De câţiva ani, în Arhiepiscopia Dunării de Jos avem sărbătoare la  Parohia „Sfântul Daniil Sihastru şi Sfântul Ioan Iacob Hozevitul”, situată în cartierul Micro 39 C.

Înfiinţată cu 6 ani în urmă cu binecuvântare arhierească, încă de la început această parohie a întâmpinat probleme cu spaţiul. Tot de atunci, autorităţile locale se gândesc, fără spor, să rezolve situaţia.

Părintele protopop Eugen Buruiană ne-a spus că spaţiul vizat are toate aprobările, însă punerea în posesie întârzie.

În ultimii ani, în această parohie rugăciunea se desfăşoară la parterul unui bloc, într-o fostă alimentară a S.C. Galmopan SA Galaţi.

Astăzi, părintele paroh Daniel Gabriel Mitu vă aşteaptă la rugăciune.

Citit 612 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.