Un an de la moartea lui Anghel Rugină

Un an de la moartea lui Anghel Rugină
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

A trecut un an de când cei doi gutui de Tecuci răsădiţi de Anghel Rugină pe pământul Americii au rămas fără stăpân.  Păsărelele şi veveriţele care veneau să primească mâncare din mâna sa au rămas tot de atâta vreme fără prieten.

Mai rău e că noi, românii şi gălăţenii, suntem de un an de zile mai săraci cu un savant de renume internaţional.

Reputatul economist american – academicianul Anghel Rugină, născut în judeţul Galaţi, la Vizureşti (com. Nicoreşti), a încetat din viaţă, anul trecut, într-un spital din Statele Unite, la vârsta de 95 de ani.

Oricât ar părea de ciudat pentru un economist, care trebuie să fie pragmatic, Anghel Rugină întotdeauna a pus în centrul operei sale omul, în dauna profitului maxim. Aşa cum a mărturisit în repetate rânduri, principiul după care s-a călăuzit în viaţă a fost „Să fii bun şi să crezi celor mulţi”. 

A publicat peste 50 de lucrări care abordează problemele din economia mondială, impunându-se ca o mare autoritate în domeniu, fiind printre altele ales preşedinte al „Societăţii Internaţionale de Intercomunicare a Ideilor Noi". 

După ce  lucrează în Germania cu cei mai cunoscuţi economişti ai lumii şi după ce publică diferite lucrări în limba germană, este chemat în America unde are cursuri la mai multe universităţi.

În 1955 obţine cetăţenia americană, iar trei ani mai târziu este numit profesor la o universitate din Boston, unde va rămâne până la ieşirea la pensie.

În anul 1990, a fost ales  membru de onoare al Academiei Române. De asemenea, i s-au acordat titlurile de Doctor Honoris Causa din partea mai multor universităţi din România, printre care şi „Dunărea de Jos” din Galaţi.

Citit 1246 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.