Documentar inedit şi premiat despre sclavia modernă

Documentar inedit şi premiat despre sclavia modernă
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cea de-a cincea ediție a KineDok, un proiect One World Romania, va debuta vineri, 10 mai, la ora 18,00, la Muzeul de Arte Vizuale, cu difuzarea filmului "O femeie captivă" (Ungaria, 2018). Proiecția va fi urmată de o discuție cu regizoarea peliculei, Bernadett Tuza-Ritter.

Premisa de la care pleacă "O femeie captivă" este simplă: Bernadett Tuza-Ritter schiţează portretul lui Marish, menajera unei familii middle-class din Ungaria, în câteva tuşe observaţionale de cotidian frust. Cu cât pătrundem mai mult în lumea acestei femei, perspectiva se schimbă şi ne dăm seama că ceea ce vedem e de fapt o demascare a unei situaţii greu imaginabile în societatea contemporană: sclavia modernă. Marish nu numai că nu primeşte niciun fel de remunerație pentru munca şi timpul dedicat familiei pe care o servește, dar demnitatea îi este pusă la încercare prin numeroase umilinţe, bătăi şi chiar un şantaj mârşav. Încă şi mai uluitor e faptul că investigaţia regizoarei nu e nicidecum o forţare jurnalistică a graniţelor intimităţii: filmările sunt realizate cu acordul deplin al stăpânei (ba chiar acceptate contra cost), iar relaţia dintre subiect şi omul din spatele camerei se adânceşte într-o complicitate ce are ca scop final eliberarea lui Marish de sub tiranie.

"O femeie captivă'' a obţinut Premiul de Creativitate pentru Abordare Inovativă acordat de HBO şi o nominalizare la secţiunea de film documentar la Premiile Filmului European 2018. De asemenea, filmul a fost desemnat câştigător de către Juriul Liceenilor, la secţiunea "Competiţie'' din cadrul celei de-a 12-a ediţii a Festivalului One World Romania şi a fost introdus în programele celor mai importante festivaluri internaţionale de film documentar din Europa şi din Statele Unite: Festivalul Internaţional de Film Documentar Sheffield (2018), CPH-DOX (2018), One World Romania (2019), Sundance Film Festival (2018).

Bernadett Tuza-Ritter e o cineastă independentă care s-a specializat în filme de ficţiune şi documentare ingenioase. A studiat regia şi montajul în cadrul Universităţii de Arte Teatrale şi Cinematografice din Ungaria. A realizat montajul atât al unor producţii de lung şi scurt-metraj, cât şi al unor documentare ce au fost prezentate la nivel internaţional, fiind premiate în repetate rânduri cu ocazia participării la festivaluri de renume.

Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Citit 1600 ori Ultima modificare Vineri, 10 Mai 2019 11:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.