1 ianuarie - Sfântul Vasile cel Mare

1 ianuarie - Sfântul Vasile cel Mare
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Anul Domnului 2009 a fost anul în care Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, la propunerea Prea Fericitului Patriarh Daniel, locţiitor al Tronului Cezareei Capadociei,  l-a cinstit şi omagiat, în mod deosebit,  pe Sfântul Capadocian Vasile cel Mare (330-379).

Născut la Anissa, în Pont, într-o familie numeroasă care a dat şaşe sfinţi, tânărul Vasile s-a şcolit în marile universităţi ale vremii, în Cezareea Capadociei, la Constantinopol şi la Atena; aici îl cunoaşte pe veşnicul său prieten - Sfântul Grigorie Teologul.

După zeci de ani de studiu al ştiinţelor umane şi înţelepciunii omeneşti, Marele Vasile constată că cea mai bună „călăuză” în viaţa noastră trebuie să fie Cuvântul Evangheliei, acel Cuvânt care luminează cunoştinţa, Cuvântul de viaţă dătător, „fiindcă persoana premerge litera”.

„Adevărul, Biserica, Însuşi Dumnezeu sunt toate adăpostite de către persoană. Persoana este dinaintea literei, precedă textul ce o înfăţişează. Textul nu-i decât un slab ecou a ceea ce trăieşte persoana, nu litera”, reţinem din „Viaţa Sfântului Vasile” a patrologului grec Stelianos Papadopoulos.

„Nevăzând viaţa însăşi - adică adevărul în persoana  adăpostită în Persoană, va aşeza drept conţinut al textului Scripturii viaţa pe care o voieşte el, şi nu pe cea voită de Dumnezeu. Cu alte cuvinte, fiecare va interpreta Scriptura cum pofteşte”.

Anul acesta, prin manifestările organizate în Arhiepiscopia noastră şi în întreaga Patriarhie Ortodoxă Română, am încercat să-l cunoaştem mai bine pe Marele Capadocian, cel care a înţeles că teologia nu este   comuniune cu Dumnezeu dacă nu este îmbrăcată  în fapta bună.

Marele  Arhiepiscop al Cezareii Capadociei (între 370 şi 379) a lăsat urme adânci în istoria Bisericii Universale. Pe lângă scrierile sale de excepţie, pe lângă mănăstirile şi bisericile ridicate, Sfântul Vasile a înfăptuit ca nimeni altul cea mai frumoasă operă filantropică - vestitele şi utilele Vasiliade.  

Înalta Teologie a Marelui Vasile, alături de cea a Sfântului Grigorie Teologul şi a fratelui său,  Sfântul Grigorie de Nyssa, a devenit normativă după Sinodul II Ecumenic, la care nu a participat fizic.

A rămas însă pentru întreaga istorie creştină - Stâlp şi Dascăl al Bisercii Creştine, Învăţător al tinerilor, ales Liturghisitor şi model desăvârşit al monahilor.

De peste 1630 de ani, întreaga suflare creştinească îl cinsteşte pe „Împăratul Cuvintelor”, căutându-i aleasa învăţătură, distinsa personalitate din scrierile sale, din cuvântul său cu putere pe care l-a aşezat întru slava lui Dumnezeu Tatăl, întru preamărirea Prea Sfintei noastre Treimi. 

„Potrivit negreşelnicei credinţe a creştinilor pe care ne-au lăsat-o ca pe o sfântă moştenire, mărturisesc şi recunosc, cred  într-un singur Dumnezeu Tatăl atotţiitorul - Dumnezeu Părintele, Dumnezeu Fiul, Dumnezeu Duhul Sfânt; mă închin şi preamăresc un singur Dumnezeu în trei persoane. Mai recunosc şi unirea Domnului în trup, iar ca mamă a lui Dumnezeu pe cea care L-a născut după trup -  Sfânta Maria”.

„Primesc şi pe Sfinţii Apostoli, pe prooroci, pe mucenici, la fel şi în ruga adresată lui Dumnezeu eu le cer ca prin ei - adică prin mijlocirea lor, Dumnezeu, prietenul oamenilor, să-mi fie ajutor şi să fie o răsplată care să-mi fie acordată pentru păcatele mele”.

„Iată pentru ce cinstesc şi preamăresc în chip deosebit trăsăturile sfintelor icoane, pentru că ele ne-au fost transmise de Sfinţii Apostoli, că ele n-au fost oprite şi că sunt chiar reprezentate în toate bisericile noastre”, ne scrie Marele Vasile în Epistola adresată lui Iulian Apostatul (361-363).

Sănătate şi La mulţi ani tuturor celor care îl au drept ocrotitor pe Marele Vasile! Tuturor românilor, le dorim sănătate în casă şi viaţa mereu însoţită de lumina pe care acest Sfânt o revarsă de veacuri în inimile noastre!

Hram la Biserica „Sf. Vasile”

Pe 1 ianuarie, în ziua Marelui Vasile, creştinii sunt aşteptaţi în sfintele biserici.

În Galaţi este hramul Bisericii „Sfântul Vasile”, unde ne aşteaptă în rugăciune Cel de Sus, Ocrotitorul şi o triadă de slujitori  ai Sfintelor Altare. Sfântul locaş se află în vecinătatea Spitalului de Pediatrie.

Citit 658 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Mai multe din această categorie:

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.