Evadare din lumea reală, în ”Fotbal infinit”

Evadare din lumea reală, în ”Fotbal infinit”
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

"Fotbal infinit" este documentarul care va rula astăzi la Muzeul de Artă Vizuală, de la ora 18,00, în cadrul Programului "KineDok". Pelicula este semnată de Corneliu Porumboiu, un cineast român premiat la mai multe ediţii ale Festivalului de la Cannes. 

„Fotbal infinit” al lui Corneliu Porumboiu a fost proiectat la Berlinala 2018, la secţiunea Forum. Fotbalul pare să fie un pretext, documentarul lui Porumboiu fiind mai degrabă un eseu vizual despre artiştii anonimi, despre cei a căror gândire este preocupată de subiecte care ies din tiparul sorţii lor.

Laurenţiu Ginghină este un funcţionar la Prefectura Vaslui care gândeşte regulile unui nou sport, derivat din fotbal. Laurenţiu Ginghină, prieten din copilărie cu regizorul, şi-a dorit să joace fotbal, însă, în 1986, şi-a rupt piciorul. Deşi fizic a fost limitat să joace acest sport, cu mintea el încearcă să clădească un proiect pasional: de peste aproape 30 de ani, vrea să schimbe regulile fotbalului, pentru a oferi mai multă libertate mingii.

Regizorul Corneliu Porumboiu recidivează în documentar şi, după "Al doilea joc", revine la fotbal. Dar dacă primul documentar al lui era despre relaţia noastră cu trecutul, acesta este despre potenţialitatea viitorului, despre ce lăsăm lumii în urma noastră.

""Fotbal infinit” este un film despre un prieten de-al meu care a schimbat regulile fotbalului și a ajuns la un sport nou. Este un proiect de-al lui la care lucrează de mai bine de 10 ani”, spune Porumboiu despre documentarul realizat din fonduri proprii.

Corneliu Porumboiu (n. 1975) a studiat regie de film la Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I. L. Caragiale” din Bucureşti. Lungmetrajul său de debut, "A fost sau n-a fost?", a obţinut premiul pentru debut Caméra d’Or şi premiul pentru distribuţie Label Europa Cinémas la Festivalul de la Cannes. Al doilea său lungmetraj, "Poliţist, adjectiv", a fost selecţionat la Festivalul de Film de la Cannes, la secţiunea "Un Certain Regard". În 2015, a obţinut premiul A Certain Talent al secţiunii Un Certain Regard, pentru lungmetrajul "Comoara".

De altfel, Corneliu Porumboiu se află şi în acest an în atenţia criticilor de film în competiţie pentru Palme d'Or 2019, ultima sa producţie, "La Gomera", fiind prezentată în urmă cu două zile în premieră mondială, la Festivalul de Film de la Cannes, aflat în desfăşurare.

Citit 1162 ori Ultima modificare Miercuri, 22 Mai 2019 19:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.