Biserica fără acoperiş

Biserica fără acoperiş
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul” din Galaţi devine, pe zi ce trece, un adevărat aşezământ duhovnicesc. În 1990, când s-a aşezat piatra de temelie, s-a pornit cu  actuala capelă, pe care gălăţenii văzându-o înălţată au numit-o „Bisericuţa”.

Aici slujeşte de la înfiinţare părintele paroh Gheorghe Oanele, iar în ultimii ani i s-au alăturat în slujire părintele Ionel Ostache, profesor la Facultatea de Istorie, Filozofie şi Teologie Galaţi, şi părintele Emil Buruiană.

Sfinţită în 1994, „Bisericuţa” a impus iniţierea şi ridicarea unui sfânt locaş mai mare, iar în 1997, Arhiereul locului, Înalt Prea Sfinţitul Casian, a pus temelie la noua Biserică, proiectată după cea a Mănăstirii „Sihăstria”.

De la an la an, noul locaş se înalţă, însă anevoie, fiindcă criza din ultimii ani a luat locul entuziasmului din primii ani de după 1989. Ce este grav acum este că noua biserică nu are acoperiş, fapt ce l-a determinat pe Arhiepiscopul locului să-şi manifeste îngrijorarea. „Neîntârziat trebuie pusă noua Biserică sub acoperiş”, spunea Înalt Prea Sfinţitul Casian.

Sărbătoarea de la Sfântul Ioan Botezătorul, dar şi sfârşitul şi începutul unui nou an impun şi un sumar bilanţ. Mai ales că bisericile noastre, cu mici excepţii - iar acestea ţin de buna înţelegere a administraţiilor locale care mai alocă câte ceva pentru zidirea sfintelor locaşuri – adună fondurile din bănuţul văduvei şi al săracului. Şi ca peste tot locul, rugăciunea Mariei se îmbină armonios cu lucrul harnicei Marta.

„În parohia noastră, alături de manifestările liturgice şi duhovniceşti, se înscriu şi cele gospodăreşti, ne-a spus părintele Gheorghiţă Oanele. În anul 2009, din punct de vedere gospodăresc, bugetul de venituri şi cheltuieli al parohiei noastre a însumat - la capitolul venituri - suma de 285.034 lei. Cheltuielile au fost de 270.255 lei, iar excedentul rămas îl vom folosi pentru a achita o factură de 35.000 lei”.

Cu excepţia celor 47.000 lei, alocate sfântului locaş de Primăria şi Consiliul Local  Galaţi, din care a fost achiziţionată cărămida, celelalte fonduri au venit din activităţile de colportaj: vânzare de lumânări, iconiţe, cărţi bisericeşti...

Şi, fireşte, din micile sau marile donaţii ale oamenilor cu drag de Dumnezeu care ştiu că a-L împrumuta pe Hristos este gestul de maximă filantropie.

Anul trecut, în vară, în această parohie a fost sfinţită capela de la demisolul bisericii mari şi s-a mai adăugat ceva la noua zidire. În total, s-au folosit pentru ridicarea noii biserici 170.000 lei, menţiona părintele Gheorghiţă.

O parte însemnată a activităţii din această parohie cu 3.000 de suflete o ocupă şi latura socială. În acest scop s-au folosit 14.600 lei, sumă care a ajuns la asistaţii aflaţi în grija comitetului parohial: bătrâni, copii, văduve cu situaţii precare.

Diferenţa a fost necesară pentru celelalte cheltuieli administrative cu iluminatul, salariile, apa, alte utilităţi, pentru ca aşezământul duhovnicesc să asigure pentru tot sufletul creştin care se roagă liniştea, pacea şi lumina Celui de Sus.

Ce nu am scris, este că în anul 2009, donaţiile creştinilor au fost duble faţă de anul 2008, în timp ce susţinerea de la bugetul local a fost invers proporţională cu anul dinainte.

În condiţiile date, nu ne rămâne decât să-i chemăm pe creştinii din municipiul Galaţi şi de oriunde la solidaritate. Este nevoie de susţinerea noastră pentru ca Biserica „Sfântul Ioan Botezătorul”, o zidire frumoasă, aleasă, să fie acoperită şi apoi finalizată.

Cu greutate, ea se ridică din 1997, iar de atunci au trecut vreo 13 ani. E timpul să nu mai aşteptăm de la alţii, ci să punem mână de la mână pentru a definitiva acest frumos proiect.

Citit 992 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.