39 de autori europeni în Colecţia de caricatură „Florian Doru Crihană”

39 de autori europeni în Colecţia de caricatură „Florian  Doru Crihană”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Pasiunea de colecţionar îmbracă cele mai variate aspecte, în funcţie de tipul de obiecte tezaurizat, de la cele uzuale, la cele care sunt produsul unei activităţi artistice.

Mai rar întâlnite sunt colecţiile de caricaturi; probabil fiindcă în ciuda popularităţii de care s-a bucurat genul de-a lungul anilor (adresat de obicei, prin însăşi natura lui, nu doar cunoscătorilor ci maselor mai largi) puţini s-au gândit la el ca la un obiect făcut să fie păstrat. Caricatura este legată mai mult de  reacţia declanşată, trăită şi consumată în momentul prezent şi mai puţin de ideea duratei în timp.

Există un întreg istoric al caricaturii în România, care debutează în 1859, o dată cu înfiinţarea (de către C.A.Rosetti şi N.T.Orăşanu) a revistei umoristice „Ţânţarul”, după care în numeroase oraşe ale ţării se înfiinţează astfel de publicaţii.

Printre artiştii români care s-au manifestat în acest domeniu îi putem aminti pe Ion Anestin, Constantin Jiquidi, Aurel Jiquidi, N. Cristea, V. Dobrian, Nicolae Mantu etc...

Colecţia de caricatură „Florian Doru Crihană” continuă această tradiţie prin rolul de selecţie şi conservare a acestui gen artistic, pe care şi l-a propus în momentul înfiinţării ei, în anul 2000.

Pornind ca o iniţiativă particulară, dezvoltată de un creator cu un bogat palmares în ţară şi peste hotare în domeniul artei satirice, ea a însemnat, prin programul de expoziţii realizate, şi o promovare a genului a cărui existenţă este într-o anume măsură concurată de diferite manifestări mediatice în prezent.

73 de expoziţii de caricatură şi câteva galerii în spaţii publice din Galaţi au fost organizate de colecţionar în această perioadă şi în scurt timp colecţia a devenit cunoscută şi peste hotare.

În 2003, o expoziţie de caricatură românească aparţinând colecţiei este prezentă la prestigiosul Festival de Caricatură „Satyrykon” din Polonia, expoziţie preluată apoi şi de Muzeul Caricaturii din Varşovia.

Dincolo de acest ambiţios program de popularizare a caricaturii în general şi a caricaturii româneşti în special, trebuie spus că această colecţie, îmbogăţită în timp prin achiziţii şi schimburi cu autori români şi străini, are o reprezentativitate de excepţie a genului, conţinând atât lucrări originale cât şi albume, reviste, cataloage, afişe, cărţi poştale.

Expoziţia de la Galeria de Artă „Nicolae Mantu”, organizată de Florian Doru Crihană, conţine o selecţie de 39 de autori din România, Polonia, Republica Moldova, Serbia, Bulgaria, Ucraina, Austria, Elveţia, Rusia şi o diversitate remarcabilă de stiluri în modul de abordare a situaţiilor.

Cu trimiteri umoristice în cele mai variate faţete ale vieţii individului sau ale diverselor aspecte sociale ori politice ale vremurilor noastre, lucrările prezente pe simeze constituie pentru privitor o invitaţie la un dialog bazat pe inteligenţă şi spirit de observaţie, în lumea fără bariere lingvistice a umorului.

Citit 1339 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.