Poezie şi simţ al echilibrului

Poezie şi simţ al echilibrului
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Idel  Ianchelevici la Galaţi *

La Muzeul de Artă Vizuală este deschisă o expoziţie dedicată sculptorului Idel Ianchelevici, expoziţie ce oferă publicului posibilitatea de a admira o nouă colecţie de desene semnate de acesta; ele au fost donate de doamna Helmi Veldhuijzen, din Olanda, unul dintre exegeţii operei artistului.

Născut în 1909 la Leova, Basarabia, Idel Ianchelevici face serviciul militar la Regimentul 11 Siret, în Galaţi, unde lucrează mai multe portrete de voievozi la îndemnul colonelului Constantinescu. Este debutul lui ca sculptor.

Mai târziu pleacă în Occident, se stabileşte în Belgia, unde se face cunoscut datorită unei opere foarte bogate, având o tematică profund umanistă. Lucrează în toate materialele (piatră, metal, lemn, ghips), folosind ca tehnică atât cioplirea, cât şi modelajul.

Manifestă o adevărată vocaţie în a descifra în portretele sale sau în compoziţiile cu personaje cele mai diverse trăiri şi nuanţe, de la gingăşie, tandreţe, sensibilitate, până la măreţie, grandoare; surprinde aceste trăsături cu mult firesc, fără cea mai mică ostentaţie.

De aceea i s-a şi încredinţat realizarea mai multor monumente în Belgia, în Franţa şi în Israel, cum ar fi: „Chemarea” - La Louvière, Belgia; „Monumentul naţional al Prizonierului politic” - Breendonk, Belgia, „Întâlnirea” - Liège, Belgia, „Tânără fată şi copil” - Maisons-Laffitte, Franţa, „Renaşterea Israelului” - Haifa, Israel etc...

În oraşul La Louvière, în Belgia şi la Maison-Laffitte, în Franţa, se află muzee dedicate operei artistului. Sculptorul a rămas foarte legat de România şi de Galaţi, în mod special (locul unde a început să sculpteze), de aceea a făcut, în 1992, Muzeului de Artă Vizuală din Galaţi o amplă donaţie, conţinând 13 sculpturi şi 50 de desene, cu temele reprezentative, specifice artistului.

Vizitatorii pot descoperi interesul permanent al sculptorului pentru figura umană, atât în compoziţiile sale cât şi în portretele de copii. Frumosul portret în bronz al lui Claudine (1949), imaginea dansatoarei „Gisela” (1962) sau a „Tinerei femei şezând” (1934) atrag atenţia prin graţia lor, prin expresia inocenţei dar şi prin armonia proporţiilor şi a volumelor.

Tema maternităţii, frecventă la sculptor, este tratată în diferite moduri în relieful „Mamă şi copil” (1936) sau „Lebedele” (1049). Lumea copilăriei şi a adolescenţei este evocată în cele două medalioane, „Concurs internaţional de cântec” şi „Cititoarele” (1965), remarcabile prin fineţea modeleului şi ritmul formelor.

Sculpturile „Bucurie” (1933) şi „Călăreţ” (1948) merită o atenţie deosebită: prima prin expresiile de exuberanţă şi de vitalitate care cuprind personajul feminin şi calul într-o mişcare vie, a doua prin expresia de melancolie liniştită.

Trebuie să amintim şi talentul de portretist al lui Idel Ianchelevici, vizibil în lucrări ca „Edmond Leburton” (1975) şi „Jules Destrée” (1935).

Generoasa donaţie, oferită de doamna Helmi Veldhuijzen, conţine 76 de desene semnate de sculptor ce fac parte din diferite perioade ale creaţiei sale.

Având o tematică specifică şi sculpturii sale (nuduri feminine, copii, călăreţi etc.) desenele lui Ianchelevici se disting prin sculpturalitatea formelor şi un simţ al monumentalului specific artistului. Formele sunt simplificate iar linia modulată, plastică, se desfăşoară melodios pe suprafaţa albă a hârtiei.

Distingându-se prin eleganţă şi forme sintetice, desenele lui Idel Ianchelevici din donaţia Helmi Veldhuijzen au acea poezie, acel simţ al echilibrului şi al seninătăţii pe care le regăsim în  întreaga sa creaţie.

Foto: Eduard Costandache

Citit 872 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.