”Steaua Dunării”, în quadratura Criticii cu Poezia
Foto: BVAU

”Steaua Dunării”, în quadratura Criticii cu Poezia
Criticul Dimisianu, la braţ cu... antonimul: poetul Antoniu
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

În peste patru decenii de observare atentă a fenomenului literar românesc de dinainte şi  de după 1989, criticul Gabriel Dimisianu nu a fost nevoit să retracteze, aşa cum au făcut alţi critici care s-au dat cu Puterea, observa, în cadrul Festivalului Internaţional "Serile de poezie ale Revistei Antares", într-un laudatio, un alt critic apreciat, brăileanul Viorel Coman.

Născut tot la Brăila, în 1936, o personalitate de un mare bun simţ, după câte am constatat şi noi,  Gabriel Dimisianu, "unul dintre cei mai longevivi critici literari români" (Nicolae Manolescu, "Istoria literaturii române"), a mărturisit nu numai că nu se aştepta să i se confere Premiul "Steaua Dunării", dar, cu enormă modestie, şi că i se exagerează meritele.

Premiul, iniţiat de poetul Corneliu Antoniu, conferit însă de conducerea pe ţară a Uniunii Scriitorilor din România (USR), în parteneriat cu Primăria Galaţi, a fost adjudecat anul trecut tot de un cunoscut critic şi scriitor, Gheorghe Grigurcu.

La festivalul din acest an, "Oscarul literar" de la Galaţi a fost înmânat de vicepreşedintele USR, scriitorul Varujan Vosganian, însoţit de un alt membru al Consiliului de conducere al USR, scriitor şi traducător, Sorin Lavric, redactor la "România literară".

Juriul "Steaua Dunării": Varujan Vojganian (preşedinte), Gabriel Chifu, Corneliu Antoniu, Răzvan Voncu şi Sorin Lavric.

Premiile Filialei Sud-Est a Uniunii Scriitrorilor din România; proză - Iulian Moreanu, pentru un roman remarcabil, "Am venit să mor lângă tine"; poezie - Alina Marieta Ion; critică literară -Ana Dobre; eseu - Eugeniu Nistor; traducere - Geo Vasile; Cartea anului - Nicolae Grigore Mărăşanu, pentru trilogia sa poetică dedicată Brăilei.

Premiile Festivalului şi ale revistei "Antares": poezie - Virgil Diaconu, proză - Mircea Vasiliu, traducere - Leo Butnaru.

Premii de excelenţă: Augustin Doman, Svetlana Litvak, Irina Borodina, Paul Aretzu, Ioan Radu Văcărescu, Mihai Gălăţanu, Sanda Panait, Silvia Bitere.

Festivalul a fost finanţat de Primăria Galaţi şi a avut ca parteneri Biblioteca "V. A. Urechia", Librăria "Alexandria" şi Colegiul Naţional "Vasile Alecsandri".

În foto galerie, scriitorii Lavric, Velea, Antoniu, Vosgan şi criticul Coman (sursa BVAU):

Citit 2049 ori Ultima modificare Luni, 28 Octombrie 2019 19:01

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.