Atmosferă de poveste orientală pe scena Liricului gălăţean

Atmosferă de poveste orientală pe scena Liricului gălăţean
O altă premieră lansată în cadrul Festivallului ”Leonard”
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Cea de-a doua premieră pe care o lansează Teatrul Naţional de Operă şi Operetă în cadrul Festivalului "Leonard" este un spectacol de balet, "Poveste persană", care va putea fi vizionată sâmbătă, 9 noiembrie, de la ora 18,00, şi care este realizat în colaborare cu elevii de la Liceul de Artă "D. Cuclin".

Spectacolul încununează eforturile balerinilor gălățeni, reunind atât interpreții experimentați ai Teatrului nostru, cât și tinerii aspiranți ce abia deprind tainele dansului, aflați încă pe băncile școlii, într-o producție mult așteptată de public. Coregrafia îmbină elemente ale tehnicii clasice și plastica orientală a corpului și brațelor, conferind imagine și mișcare muzicii capodoperei orientale romantice a școlii naționale ruse, celebrul poem simfonic "Şeherezada" de Nikolai Rimski-Korsakov.

„Demult îmi doream pentru compartiment un spectacol care să îi motiveze, să îi ridice. Baza și structura spectacolului merge pe dans clasic, dar datorită subiectului am încercat să îi adaug mișcări plastice, în stil oriental, care să sublinieze atât muzica, cât și subiectul acestei lucrări. Baletul înseamnă jumătate muzică, jumătate dans. Așadar, m-am oprit la lucrarea maestrului Rimski-Korsakov, Sheherezada, iar pentru a crea un balet de sine stătător, am apelat la un alt compozitor care a fost discipolul maestrului Rimski-Korsakov, mai exact Ivan Ippolitov. Am făcut din mai multe lucrări de-ale celor doi un colaj muzical care să mă ajute în desfășurarea acțiunii și să subliniez cât mai bine scenariul acestei lucrări”, susţine Gabriela Gegea, coregraf, regizor, scenograf al spectacolului de balet „Poveste persană”. Pentru regie aceasta a colaborat cu Adrian Mărginean. 

Din distribuție fac parte balerinii: Irina Marola (Zuneida), Ionuț Țurlea (Faruz), Florentina Ștefan (Farizana), Paul Nedelcuță (Sultanul Shahryar), Ecaterina Radu (Eunucul), Rodica Dorojan și Alina Donțu (Sclavele), Viorel Huru (Vizirul), alături de restul ansamblului de balet al Teatrului, în colaborare cu elevii claselor de coregrafie ai Liceului de Arte „Dimitrie Cuclin” Galați, sub îndrumarea profesoarei Ofelia Andrei.

Balerina și coregrafa Gabriela Gegea se identifică, din anul 1979, cu activitatea ansamblului de balet al Teatrului gălățean. Absolventă a Liceului de Coregrafie din Cluj-Napoca, între anii 1974-1980, participă la cursurile de specializare de la Palluca Shulle, din Dresda. După o carieră de prim-balerină pe scena Liricului gălăţean, din anul 1990 a devenit asistent coregraf și din 2014, maestru de balet. În cei 40 de ani de carieră artistică, Gabriela Gegea a colaborat cu toți coregrafii colaboratori ai teatrului, implicându-se cu devotament și dăruire în dezvoltarea și perfecționarea continuă a corpului de balet al Teatrului.

Prețul întreg al biletelor este de 54 lei, iar prețul redus este de 32,4 lei.

Citit 1844 ori Ultima modificare Joi, 07 Noiembrie 2019 15:49

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.