Recunoştinţă şi aducere aminte, la 85 de ani de patriarhat

Recunoştinţă şi aducere aminte, la 85 de ani de patriarhat
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Joi, 4 februarie, din iniţiativa şi cu binecuvântarea Prea Fericitului Patriarh Daniel, s-au adunat în unitate şi în sfântă rugăciune toţi ierarhii şi fiii Bisericii Ortodoxe Române din pământul românesc şi din diaspora.

Momentul a fost unul special şi ne-a întors cu privirea în istoria frământată a acestui neam. Cu 85 de ani în urmă, la 4 februarie 1925, Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, după diligenţe şi demersuri, răspundea afirmativ la vrerea poporului şi a ierarhilor români din cele patru provincii istorice româneşti de a ridica Biserica Ortodoxă Autocefală la rang de Patriarhie.  

În Catedrala Galaţilor, Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos a dat expresie aducerii aminte şi recunoştinţei pentru cei cinci 85 de ani de patriarhat şi de unitate a credinţei, după ce a mulţumit „Părintelui fără de început” pentru binefacerile care s-au revărsat în Biserica noastră „una, apostolească şi sobornicească”.

Recunoaşterea venit firesc după Marea Unire a românilor din 1 decembrie 1918, la care au pus umărul mulţi ierarhi ai BOR, între aceştia şi primul Patriarh al BOR, vrednicul de pomenire Miron Cristea.

Ieri, la Galaţi, rugăciunea a fost înălţată către cer, în special,  pentru cei cinci Patriarhi ai „Bisericii Mamă a poporului român”, dar şi pentru ierarhii Dunării de Jos care au slujit sufletul românesc în unitate de credinţă.

„Cel care a primit misiunea cerească pentru a împlini voinţa şi cererea poporului român ca Biserica Ortodoxă Autocefală să devină Autonomă a fost vrednicul de pomenire Miron Cristea, pe atunci Mitropolit al Ţării Româneşti. Tot  el a devenit primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”, a spus Arhiereul Dunării de Jos.

„Primul nostru patriarh avea exerciţiul unităţii de neam şi de credinţă, pentru că el şi-a  făcut simţită prezenţa, mai întâi, la Marea Adunare Naţională a reunificării de la Alba Iulia, din 1 decembrie 1918. El a făcut demersurile necesare de a obţine acceptul Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol pentru a înfiinţa  Patriarhia Română”.   

Rugătorii - clerul şi creştini care au venit special pentru această slujbă - au cerut prin linele cântări bizantine veşnică pomenire celor cinci patriarhi ai Bisericii Ortodoxe Române - Miron Cristea, Nicodim Muntean, Justinian Marina, Justin Moisescu şi Teoctist Arăpaşu.    

Cu răbdare şi recunoştinţă, Înalt Prea Sfinţitul Casian a subliniat importanţa lucrării fiecărui patriah în parte, dar şi legăturile pe care le-au avut cu Dunărea de Jos şi cu arhiereii care au vegheat la unitatea credinţei în această parte de ţară.

Foto: Biroul de presă al Arhiepiscopiei Dunării de Jo

Citit 558 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.