334 de şantiere pe lângă cele 420 parohii

334 de şantiere pe lângă cele 420 parohii
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Lucrările Adunarii Eparhiale de la Dunărea de Jos - ce au analizat activitatea pastoral-misionară pe anul 2009 - au reflectat, sintetic, lucrarea care se desfăşoară în cele două judeţe componente, Galaţi şi Brăila.

De această dată, ne-am oprit asupra şantierelor care există în cele 420 de parohii de pe întinderea Arhiepiscopiei Dunării de Jos, plus 12 filii, 12 mănăstiri şi un schit, inclusiv 23 de capele bugetare.

Potrivit datelor care oglindesc realitatea, cu binecuvântarea Înalt Prea Sfinţitului Casian, „cei 443 de preoţi desfăşoară, pe lângă frumoasa lucrare pastoral-liturgică, 334 şantiere, ne spunea părintele Horaţiu Moldovan, consilier pe probleme de patrimoniu.

Între acestea, 294 de şantiere sunt de construcţie, iar 40 sunt de pictură a noilor biserici şi restaurare a vechii picturi. Avem 186 de construcţii noi - biserici, aşezăminte sociale, case parohiale”.

Înnoire şi restaurare

Ce pare incredibil este faptul că pentru întreaga lucrare de restaurare şi înnoire sursele de finanţare nu sunt numai cele bugetare, cum ar înclina să creadă mai ales cei care sunt dispuşi să arate mereu cu degetul spre Biserică, fie şi numai pentru a se auzi vorbind.

„O analiză a fondurilor folosite în acest scop a scos în evidenţă faptul că, în anul 2009, fondurile au venit în proporţie de 37,5 la sută de la Ministerul Culturii şi Cultelor, în proporţie de 33,55 la sută de la primăriile locale ale celor două judeţe, iar 26,93 la sută sunt ceea ce numim bănuţul văduvei şi al săracului”, a adăugat părintele consilier Horaţiu Moldovan.

1,52 la sută de la consiliile judeţene

Cât priveşte cele două consilii judeţene din Galaţi şi Brăila, acestea au susţinut şantierele de construcţii aflate în Eparhia Dunării de Jos în proporţie de doar 1,52 la sută, iar 0,50 la sută o reprezintă ajutoare din cota Fondul Central Misionar.

Printre proiectele din anii ce vin se numără reabilitarea Palatului Episcopal din Galaţi, clădire ce necesită neîntârziat intervenţii, apa fiind sub clădire la 1,4 metri, potrivit constatărilor dinaintea acestui anotimp bogat în precipitaţii.

Un alt obiectiv este restaurarea bisericii  vechi a Mănăstirii Măxineni din judeţul Brăila, proiect realizat în acest moment în proporţie de 50 la sută. De asemenea, trebuie continuate lucrările la Aşezământul social-filantropic de la Biserica Sf. Antonie din Galaţi şi la cel de la Lacu Sărat. Nu mai spunem de restaurarea mănăstirilor din eparhia noastră şi de multele biserici noi, la care se aşează câte o cărămidă din ce în ce mai greu.

Pentru toate acestea e nevoie de susţinere, şi în condiţiile de astăzi, o parte din această frumoasă misiune „ar trebui preluată de administraţiile locale”, spunea deputatul Viorel Ştefan, deunăzi, la Adunarea Eparhială.

Explicaţie foto: Palatul Episcopal, actualul Muzeu de Artă Vizuală, un imobil ca are neîntârziat nevoie de restaurare

Citit 522 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.