”Crai nou”, prima operetă românească, se joacă la Galaţi

”Crai nou”, prima operetă românească, se joacă la Galaţi
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Duminică, 1 decembrie, de la ora 18,00, la Teatrul Naţional de Operă şi Operetă din Galaţi, în cinstea Zilei Naţionale a României, se va juca în cadrul Festivalului "Leonard" prima operetă românească, scrisă de Ciprian Porumbescu.

Folosind drept libret comedia "Crai Nou" a lui Vasile Alecsandri, ce proiectează, pe un fundal de basm, mitul că dorințele tinerilor îndrăgostiți se împlinesc odată cu apariția lunii noi, Porumbescu realizează o compoziție veselă, optimistă, senină, inundată de vis, tandrețe și melancolie.

"Crai nou", prima operetă cultă românească, a avut premiera absolută pe 27 februarie 1882, pe scena improvizată a Şcolii Centrale din Braşov, astăzi Colegiul Naţional "Andrei Şaguna". Reprezentaţia s-a  bucurat de un mare succes, astfel încât a fost necesară reluarea ei pe 12 şi 23 martie, pe aceeaşi scenă.

Opereta porneşte de la credinţa populară că luna nouă aduce noroc îndrăgostiţilor. Anica şi Leonaş fug de acasă pentru a se căsători. Ei sunt ajutaţi de doi ţărani de la munte, pentru că ispravnicul şi jandarmii sunt pe urmele lor. În final, lucrurile se rezolvă în favoarea îndrăgostiţilor, pe care însuşi ispravnicul îi logodeşte.

Din distribuție vor face parte soliștii: Adelina Diaconu (Anica), Florentina Soare (Doichița), Florin Bobei (Leonaș), Valentin Vasopol (Bujor), Adrian Ionescu (Moș Corbu), Costel Donose (Ispravnicul). Alături de soliști, vom asculta orchestra și corul Teatrului și vom vedea pe scenă și ansamblul de balet al instituției, cu toții sub bagheta maestrului Eugen Dan Drăgoi.

Regia artistică a acestui spectacol îi aparține lui Adrian Mărginean, scenografia poartă semnătura Andreei Săndulescu, iar coregrafia a fost sub grija maestrei Gabriela Gegea. Pregătirea muzicală este asigurată de Ludmila Calalb.

Un bilet costă 54 de lei, preţ întreg, şi 32,4 lei cu reducere.

Citit 1845 ori Ultima modificare Vineri, 29 Noiembrie 2019 00:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.