Biserica Negustorilor

Biserica Negustorilor
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Biserica „Sf. Haralambie” din Galaţi, după 15 ani de reparaţii este

restaurată  * În lipsa acoperişului, au apărut infiltraţiile *

Marţi, cu o zi mai devreme, creştinii din Galaţi au mers să-l cinstească pe Sfântul Mucenic Haralambie, la vechea biserică din Piaţa Centrală. Aici,  alături de cei doi preoţi - părintele paroh Gicu Pătraşcu şi părintele profesor Stelian Spânu - a slujit părintele protopop (onorific) Ioan Postolache, împreună cu un sobor de preoţi. 

Ridicat între 1 mai şi 1 decembrie 1848, în doar şapte luni, locaşul a fost sfinţit în 20 decembrie 1848. Zidirea bisericii a fost posibilă datorită dragostei de Dumnezeu a 8 negustori din Galaţi: în primul rând, e vorba de Ilinca Lucacis, care a donat terenul, pe care a fost posibilă ridicarea bisericii prin susţinerea lucrărilor de către şapte comerciaţi. 

„Iniţial, aici a fost construită o bolniţă, unde erau aduşi şi trataţi bolnavii de holeră, ne spunea părintele paroh Gicu Pătraşcu. La temelia acestui sfânt locaş sunt trupurile acelor suferinzi, dar şi ale celor care erau înmormântaţi aici, fiindcă potrivit documentelor din arhivă, aici a fost un cimitir. La mijlocul veacului al XIX-lea, această  zonă - acum în  preajma Pieţei Centrale  - era situată la marginea târgului Galaţi”.

Între judecata... oamenilor şi dreptatea lui Dumnezeu

De atunci şi până astăzi, Sfântul Haralambie a tămăduit de multe suferinţe creştinii de la mila 80 a Dunării,  chiar dacă în vremea regimului comunist sfântul locaş a cam fost lăsat în paragină, iar terenul  bisericii înstrăinat.

Fapt ce face ca astăzi, Biserica să fie chemată în instanţă pentru probleme imobiliare!... Sună ilar să te judeci cu... Biserica, practic, cu Dumnezeu, însă creştinii de aici speră că  neclarităţile se vor finaliza, iar în curtea sfântului locaş să fie aşezat un aşezământ socio-medical, cum a fost la început...

Între nedreptăţile care s-au abătut peste acest sfânt locaş sunt şi cele legate de consolidare. În 1990, Biserica era în ruină, avea turla principală înclinată, iar din 1995, cu binecuvântarea actualului Arhiereu al locului, au început lucrările de restaurare.

Lipsa banilor, dar şi puţina dragoste a actualilor comercianţi, că despre „Biserica negustorilor”, scriem, face ca, după cinsprezece ani de la începerea lucrărilor de restaurare, biserica să nu fie gata. „Încă mai este de lucru la turlă, ne spunea, deunăzi, părintele paroh Gicu Pătraşcu. Pentru a fi pregătită de pictură ar mai fi nevoie de 1.300.000 de lei (13 miliarde de lei vechi)”.   

Acum, parţial, sfântul locaş este restaurat, însă lipsa unui acoperiş a făcut vizibile infiltraţiile care au apărut la îmbinarea pereţilor cu absidele şi cupola sfintei biserici, inclusiv pe peretele de la intrare!... Părintele Gicu Pătraşcu spune că are tablă de cupru cumpărată, trebuie doar ca executantul lucrării să o aşeze.

Noi subliniem că lucrările la acest aşezământ bisericesc trebuie să se urgenteze, fiindcă intemperiile vor degrada ce s-a restaurat cu greu în ultimii cinsprezece ani, în parte, şi pe banii noştri, dar şi pe cei ai văduvei şi săracului.

În plus, atenţionăm că potrivit legii - sub aspectul vechimii - Biserica „Sfântul Haralambie” este obiectiv de patrimoniu şi autoritatea locală trebui să nu treacă atât de uşor peste acest aspect.

„Am cerut Sfântului să fiu mai bună...”

În anul Domnului 2010, chiar dacă cerinţele tipiconale au impus sărbătorirea Sfântului Mucenic Haralambie cu o zi mai devreme, creştinii au venit să ia hrană pentru suflet de la Mucenicul care, prin veacuri, ne-a învăţat mucenicia răbdării. Şi dincolo de zidul material care aşteaptă neîntârziat să fie restaurat şi îmbrăcat în haină bizantină, zidirile sufleteşti sunt esenţiale...

„Astăzi nu am mers la şcoală şi cum suntem liberi, am venit cu mama şi cu sora mea să ne rugăm la Sfântul Mucenic Haralambie, ne-a spus Andreea Butuc, o copilă în vârstă de 9 ani, din Aviaţie, Parohia Sfântul Dimitrie.  Sunt elevă la Liceul de Artă Dimitrie Cuclin, la clasa de vioară, dar am drag de Biserică. Vin şi mă rog la Sfinţi ca să mă facă mai bună...”

La slujba din acest an, de aleasă ţinută a fost cuvântul de învăţătură al părintelui Ioan Postolache. Părintele paroh Gigi Pătraşcu a mulţumit lui Dumnezeu, dar şi rugătorilor  ce au participat la programul filantropic al Parohiei.

Citit 1148 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.