Carte de Ivan Ivlampie - „Omul tranziţiei”

Carte de Ivan Ivlampie - „Omul tranziţiei”
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Titlul cărţii de eseuri lansate la salonul literar „Axis libri” de săptămâna trecută, „Omul tranziţiei”, semnată de publicistul şi profesorul gălăţean Ivan Ivlampie, doctor în filozofie, a stârnit comentariile multora dintre cei prezenţi, printre care şi cadre didactice, colegi de la Universitatea „Dunărea de Jos”, scriitori etc.

Nu atât textele au fost comentate (cu excepţia profesorului Lica şi a criticului Ştefănescu, care au şi citit din carte), cât tema: tranziţia este o temă tot atât de vastă precum răbdarea noastră.

Eseuri publicate de-a lungul timpului în paginile revistei „Dominus” şi-au găsit locul în această carte scoasă acum la editura „Axis libri” a Bibliotecii „V.A. Urechia”.

„Ceremonia” a început cu un filmuleţ luat de pe YouTube, în care piaţa centrală din Valencia este aleasă de câţiva cântăreţi de operă pentru o pogorâre neaşteptată printre cumpărătorii de zarzavat, în scopul de a-i atrage spre Operă. Publicul adunat în sala „Eminescu” a bibliotecii era însă deja atras, a trebuit doar să asculte sau să intervină…

Au vorbit, în ordinea „intrării în scenă”, publicistul Sorin Atanasiu, poetul Iulian Grigoriu, profesorii de istorie Vasile Lica şi Arthur Tuluş, filosoful Victor Voicu, scriitorul Nicolae Bacalbaşa, profesorii de istorie Marin Iorga şi Constantin Ardeleanu, cadrele didactice Viorel Rotilă şi Ion Corduneanu, criticul Viorel Ştefănescu. Unii au intervenit de mai multe ori.

Discuţii despre politică, suferinţă, Brucan, capitalism, absenteism la vot, scut antirachetă, globalizare, comunism, gaze etc.  Discuţii, din fericire, libere.

Căci, într-o vreme când e la modă să-i dai în cap balaurului comunist, că tot e mort şi nu ripostează, s-a găsit şi un profesor de istorie care să apere, în intervenţia sa, „ce a fost bun” în vechiul regim, tratându-l pe perioade.

Însă cu vădită nostalgie, care i-a înfuriat pe cei care au avut rude prin închisorile comuniste sau au avut probleme în a urma o şcoală tocmai din motive politice.

Unul dintre participanţi a ieşit chiar un pic afară, într-un scurt protest. Părerea mea este însă că o discuţie liberă n-a omorât niciodată pe cineva; evident dacă aceasta nu s-a întâmplat în vremuri totalitare…

Scriitorul Bacalbaşa, care ne-a demonstrat cam cum e cu autoritatea („Cine pune laba pe microfon îl foloseşte!”), a citat la un moment dat dintr-o scriitoare rusoaică, apropo de remanenţa comunismului: nu se poate trăi fără oleacă de rahat şi oleacă de întuneric – cam aşa spunea rusoaica.

Foto: Adrian Secară

Citit 3346 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.