Pământul şi cerul cântă în icoane

Pământul şi cerul cântă în icoane
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

Ieri, în Duminica Ortodoxiei, întreg Pământul şi Cerul „şi toate cele văzute şi nevăzute” din pământul românesc au dat slavă şi L-au mărit pe Dumnezeu.

În prima Duminică din Postul Mare, asemeni întregii Biserici Ortodoxe Române, şi creştinul de la Dunărea de Jos face un exerciţiu de smerenie şi de mărturisire a lui Hristos Cel Întrupat, Înviat şi Înălţat cu Trupul la Cer. În toate bisericile, gălăţenii creştini au mărturisit frumoasa Teologie a Icoanei.

Ieri, la Catedrala Episcopală a Galaţilor, unde slujeşte de două decenii Înalt Prea Sfinţitul Casian, Arhiepiscop al Dunării de Jos, rugătorii au venit să se închine la Fluviul viu Care este Hristos.

Părinţi cu copii în braţe, copii şi tineri cu Icoane în mână şi în suflet au împodobit în înveliş haric de lumină frumoasa Catedrală Arhiepiscopală, unde Înalt Prea Sfinţitul Casian s-a rugat, a liturghisit,  a împărtăşit cu Taina Sfintei Împărtăşanii pe dreptmăritorii care s-au grijit pentru această tainică întâlnire.

Înalt Prea Sfinţitul Casian a rostit şi un frumos cuvânt de învăţătură despre vederea - cu ochii minţii - şi despre cunoaşterea şi mărturisirea lui Dumnezeu de către primii Apostoli.

În Anul Crezului niceo-constantinopolitan, în unitate cu Prea Fericitul Patriarh Daniel şi cu cei 53 de ierahi ai Ortodoxiei româneşti de pe tot pământul românesc şi din tot locul din lume unde se vorbeşte  şi „se simţeşte” româneşte, am primit mesajul de unitate, de pace socială, solidaritate şi frăţietate în Hristos.

Şi îndemnul de a participa la colecta care se organizează an de an în Duminica Ortodoxiei.

Manifestarea a continuat printr-o procesiune de icoane care a pornit de la Catedrala Galaţilor înspre Palatul Episcopal ce adăposteşte Muzeul de Artă Vizuală, cu o veche colecţie de Icoană bizantină.

Aici, an de an, în această perioadă are loc expoziţia de Icoană Bizantină, realizată cu sprijinul muzeografilor noştri şi deschide creştinului ferestre către suflet şi către cer.

Manifestarea culturii şi credinţei de la Dunărea de Jos s-a  desfăşurat în prezenţa şi cu participarea Arhiepiscopului locului, dar şi a  directorului Dan Nanu Basarab, a muzeografilor.

Închinătorii s-au rugat mai întâi în Capela Palatului Episcopal, în jurul baldachinului de sticlă în care odihneşte Inocens; fiecare tânăr purta în braţe câte o Icoană - meşteşugită de mâini măiastre - care redă în culorile Drepteicredinţe chipuri de Icoană veche.

Despre Frumuseţea aceasta  mai veche decât veacurile, despre lumina din icoană au mărturisit ieri Arhiereul locului, dar şi istoricul Dan Nanu Basarab. 

Adăugăm doar că, până la anul următor, între Arhiepiscopia Dunării de Jos şi Muzeul de Artă Vizuală, se va derula un proiect de restaurare de icoană.

Şi odată cu acest parteneriat va fi restaurată şi comoara noastră bizantină de la Galaţi, patrimoniu solid care include cea mai veche icoană din pământul românesc: chipul lui Inocens, primul creştin daco roman, care aduce mărturie despre vechimea Biserici Ortodoxe nu numai de la Dunărea de Jos, ci din tot spaţiul românesc.

Citit 513 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.