Polonia, la noi acasă

Polonia, la noi acasă
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Scurtmetrajele poloneze găzduite, timp de trei zile, de Muzeul de Artă Vizuală, şi-au câştigat spectatori fideli. Peliculele proiectate joi, vineri şi sâmbătă seara în sala „Ioan Simion Mărculescu” a muzeului gălăţean au mai stins cinefililor din oraş dorul de un cinematograf modern în care să ruleze filme de calitate.

Garanţia pentru producţiile din cele trei seri a dat-o Institutul Cultural Polonez din Bucureşti, care a pus la dispoziţie filme realizate nu oriunde, ci la Şcoala de Măiestrie Regizorală a lui Andrzej Wajda (FOTO), cunoscut regizor.

Majoritatea peliculelor au fost create în 2007 şi 2008, una fiind realizată chiar anul trecut.

De aceea, documentarele şi filmele de ficţiune care au rulat la Galaţi ne-au pus pe tapet nu numai o mostră din cinematografia europeană de calitate, dar şi o felie din societatea contemporană poloneză, fie ea reprezentată de o simplă vânzătoare de lozuri în plic.

Mulţi dintre spectatori s-au întrebat, probabil, după vizionarea unuia dintre documentare, dacă n-ar fi rentabil şi pentru români să scoată bani dintr-un „circuit turistic al comunismului” şi din plimbări nostalgice cu Trabantul de tristă amintire.

Ori şi-au dorit să viziteze Varşovia, numai ca să vadă dacă locuitorii capitalei Poloniei au acceptat întrutotul palmierul artificial, înalt de zeci de metri, ridicat peste noapte în centrul oraşului.

Dar, cu siguranţă, cei mai mulţi dintre spectatori îşi doresc să revadă filme din distribuţia cărora să nu lipsească o protagonistă deja celebră după acest mini-festival de film polonez.

Actriţa principală din „Aria Diva” (30 min., reg. Agnieszka Smoczyńska, 2007, ficţiune), pe care gălăţenii au revăzut-o şi în ultima seară, într-o altă producţie, are deja fani.

Gălăţenii au îndrăgit-o în cele două roluri asemănătoare, de soţie şi mamă mai mult sau mai puţin mulţumită cu acest statut, care e pusă în situaţia de a alege între viaţa de familie şi împlinirea personală.

Proiecţia de filme s-a încheiat cu regretul că nu s-a întins pe mai multe zile, dar, aşa cum a anunţat gazda din fiecare seară, Simona Biriş, de la Muzeul de Artă Vizuală, nu este ultima întâlnire a gălăţenilor cu acest gen de eveniment.

Citit 466 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.