Să fim prin fapte „Apostoli ai Crucii”

Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

„Oricine voieşte să vină după Mine să se lepede de sine, să-şi ia crucea şi să-Mi urmeze Mie”, ne îndeamnă Sfântul Evanghelist şi Apostol Marcu (8, 34-38), în cea de-a III-a Duminică din Postul Mare. 

Acest îndemn am încercat şi noi să-l împlinim prin rugăciunea de la Sfânta Liturghie şi prin fapta bună pentru semeni. 

Duminica Sfintei Cruci îşi are punctul de pornire în Vinerea Mare, zi când Mântuitorul a fost răstignit pe Cruce şi ea se arată poporului dreptcredincios şi în 14 septembrie, la începutul Anului bisericesc.

În a III-a Duminică din Postul Mare, la  Catedrala Arhiepiscopiei Dunării de Jos din Galaţi a slujit în Domnul Înalt Prea Sfinţitul Casian, prin cuvântul liturghisit, prin cuvântul din predanie, dar şi prin fapta aleasă pentru păstoriţi. Ieri, am înţeles mai bine sensul devenirii noastre prin Cruce.

„Crucea - instrumentul de tortură în vremea Vechii Legi - prin patimile  şi prin Răstignirea Mântuitorului nostru Iisus Hristos a devenit Altarul de Jertfă al Fiului lui Dumnezeu”.

„Din dragoste pentru noi - oamenii - Hristos pe Cruce  a biruit moartea şi păcatul nostru strămoşesc, spune Înalt Prea Sfinţitul Casian, în lumina învăţăturii Sfinţilor Părinţi”.

„În vechime, pe cruce erau răstigniţi răufăcătorii, dar când Se aşează pe ea Hristos, atunci este omorâtă moartea, Crucea devine  biruitoarea morţii, dătătoarea de viaţă şi lumină hristică”.

Teologhisind despre sensul Sfintei Cruci, Arhiereul nostru a spus că  pe Sfântul Altar  stă Cel ce S-a răstignit pe cruce, stau Viaţa şi Lumina, laolaltă.

Prin puterea ei, prin mărturisirea Sfintei Cruci, în diverse forme de manifestare, făcându-ne semnul Crucii, închinându-ne când trecem pe lângă o biserică, mărturisindu-L pe Hristos atunci când alţii se tem sau „fac inflaţie de smerenie!” ori ajutându-ne semenii, devenim şi noi „Apostoli ai Crucii”.    

Ieri, ca o expresie a asumării Crucii de viaţă şi de speranţă dătătoare, peste 550 de creştini de la Dunărea de Jos, în frunte cu preoţii din 80 de parohii, au dus semne ale Învierii şi dragostei în Hristos celor bolnavi şi singuri din spitale, celor străini şi goi din azile, celor  care-şi ispăşesc păcatele în penitenciare.

Prin acţiunile din Duminica Crucii, au fost atinşi de milostivirea lui Hristos, bolnavii şi asistaţii din 38 de aşezăminte socio-medicale din Eparhia Dunării de Jos. Ei au primit alimente, îmbrăcăminte, cărţi de rugăciune, iconiţe şi binecuvântări în Domnul. 

Însuşi Arhiereul locului, Înalt Prea Sfinţitul Casian, după Sfânta Liturghie, s-a aflat la Capela „Pogorârea Sfântului Duh” din Galaţi, unde a mângâiat semenii cu deficienţe de auz din cadrul asociaţiei care se adresează acestor persoane.    

Ieri, credincioşii care au mers la rugăciune la Catedrala Episcopală s-au închinat Sfintelor Moaşte ale Sfinţilor Mucenici din Cherson: Efrem, Vasilievs, Evghenie, Agatodor, Capiton, Elpidie şi Elefterie, Sfinţi despre care sunt informaţii că au propovăduit şi în zona Dunării, în special, Sfântul Mucenic Efrem, primul Episcop cunoscut în părţile acestea din veacurile al III-IV lea.

Mucenici care din dragoste pentru Hristos au cunoscut vitregiile vremurilor de prigoană, dar care prin tăria credinţei lor au înfruntat  robia întunericului.

Referindu-se la ziua de 8 martie, o pregătire a Bunei Vestiri, Arhiereul nostru a îndemnat creştinele să se raporteze la Hristos în tot ce fac. Numai astfel ne vom putea ridica desupra puterilor omeneşti, purtând cu demnitate crucea familiei şi a profesiei, a celor care au nevoie de noi... 

Citit 516 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.