Părintele academician Dumitru Popescu a plecat la ceruri

Părintele academician Dumitru Popescu a plecat la ceruri
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Miercuri, 10 martie 2010, părintele academician Dumitru Popescu (1929-2010), mare teolog al Ortodoxiei româneşti, a trecut la cele veşnice, la frumoasa vârstă de 81 de ani.

Cu prilejul unor manifestări organizate de Arhiepiscopia Dunării de Jos, în ultimii ani, am avut prilejul să-l întâlnim, ne-a acordat şi un interviu în Anul Sfântului Ioan Gură de Aur (2007).

Născut la 29 iunie 1929, la Călugăreni, judeţul Giurgiu, părintele Dumitru Popescu era fiul preotului Gheorghe şi al prezbiterei Maria şi de mic L-a cunoscut şi L-a trăit pe Hristos.

A absolvit Seminarul Teologic „Nifon Mitropolitul” din Bucureşti (1940-1948), iar după o întrerupere a studiilor de peste 10 ani, a urmat cursurile Institutului Teologic Universitar din Bucureşti (1959-1962).

Ca fiu de preot a cunoscut înfrigurarea vremurilor ateiste de după 1948, când întreaga avere a familiei preotului Gheorghe Popescu, tatăl său, a fost confiscată.

Întâlnirea cu patriarhul Justinian i-a fost biruinţă în  multele necazuri pe care le-a avut, în anul 1962 fiind numit directorul Seminarului Teologic din Bucureşti.

A fost marcat de mentori-profesori „unul mai excepţional decât altul”, precum Nicolae Chiţescu, Nichifor Crainic (scriitor şi poet creştin) şi părintele profesor Dumitru Stăniloae.

L-a slujit pe Hristos în ţară, dar şi în străinătate, unde a studiat: la Facultatea de Teologie Protestantă din Lausanne, Elveţia, la Bossey (tot în Elveţia), apoi la Universitatea Pontificală Gregoriană din Roma, Italia, unde a susţinut lucrarea de doctorat.

Între anii 1998 şi 2007, a predat cursuri de Dogmatică Ortodoxă la Institutul Ecumenic şi Patristic din Bari, de pe lângă Universitatea San Tomaso din Roma, Italia.

În anul 2001, părintele Dumitru Popescu a fost ales membru al Academiei Române, iar Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române i-a acordat titlul academic de Decan Onorific pentru întreaga sa activitate profesională şi administrativă.

A primit din partea Statului Român Ordinul Naţional Steaua României în grad de Ofiţer.

Părintele academician Dumitru Popescu, a atras atenţia asupra pericolului care separă omul de Dumnezeu, păguboasa gândire scolastică, potrivit căreia e suficientă pentru om  „cunoaşterea lumii naturale”, e de ajuns pentru om să creadă doar cu mintea. 

„Dacă nu pun accent pe prezenţa lui Dumnezeu în mine, în viaţa şi în trăirea mea, sunt un om mort”, mărturisea părintele Dumitru Popescu.

Este autor a 11 cărţi şi 120 de studii.

Ne rugăm Domnului ca sufletul său să fie aşezaţi în rândul celor sfinţi şi drepţi, precum i-a fost şi viaţa şi trăirea. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Foto: Arhiva ADJ

Citit 676 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.