CRONICĂ DE CENACLU | Australia, ca o Românie, dar mai mare

CRONICĂ DE CENACLU | Australia, ca o Românie, dar mai mare
Evaluaţi acest articol
(2 voturi)

Pandemia poate produce și lucruri pozitive, iar intercontinentalitatea la care a ajuns cenaclul "Noduri și semne" vinerea trecută este unul din ele. Din cealaltă emisferă, de pe continentul cât o țară (sic!), ne-a citit poezie Dorian Stoilescu. Faptul că în Australia era deja ora 2 dimineața nu a contat. A onorat invitația, iar efortul i-a fost răsplătit cu o prezență consistentă și comentarii pe măsură. Cronicarului nu-i mai rămâne spațiu tipografic decât să le consemneze:

"Poeme exotice, cu trimitere la Canada, Australia, cartiere chinezești... Sunt inedite pentru literatura română. Subliniază componenta socială și antropologică, dar e atent, în sensul kantian, și la stele. Uneori, esteticul este învins de etic, cu structuri moralizatoare care, totuși, nu deranjează prea mult. Se văd influențele din cele două literaturi: română și anglosaxonă" (Adi G. Secară).

"Un flux poetic neobișnuit. Mi s-a părut că are tendința de a oferi explicații tehnice, unele nefiind neapărat utile. Le înțeleg rostul, dar excesul lor nu face bine poeziei. Mi-a plăcut consistența socială, care îmi dă senzația de nou" (Tudor Neacșu).

"Este una dintre cele mai puternice voci de stânga din România. Nu ai cum să nu te gândești la poeziile de revoltă socială. Mai sunt pasaje la care trebuie lucrat, dar așa este stilul său: mai brut, mai colțuros, și e un stil care place" (Octavian Miclescu).

"M-am bucurat de poezia din seara aceasta. Mi-a dat impresia de prospețime și rafinament. Sunt inteligente, dar și inegale. Există situații în care poezia suferă de un anume didacticism. Ar putea să fie înlocuite cu câteva imagini poetice" (Cezar Amariei).

"Există un ușor dezechilibru între poezii, dar am asistat la un periplu cultural deosebit. A fost ca și cum m-aș fi plimbat prin toată lumea. Am remarcat prezența stelelor în poezie. Multe imagini sunt frumoase, deși aspectul liric pare a fi secundar. E o poezie care trebuie citită de mai multe ori" (Antoanela Mardar).

"Mi-a plăcut felul în care a construit în jurul subiectelor, care sunt reale. Mi-au plăcut multe idei și m-am revăzut în unele poeme. Am apreciat curajul de a aborda teme de actualitate" (Elena Movilă).

"Poemele câștigă mult prin forța subiectelor. Actuale, postmoderne, ele dezvăluie sensibilitate și curiozitate. Sunt unitare, cu un fir roșu dat de motivul stelelor, care sunt suflet sau ritm al lumii. Discursive, maximaliste, au un tempo meditativ și frumusețea nostalgică a unor fire de iarbă pieptănate de apele din filmele lui Tarkovski, dar totul plasat într-un peisaj aglomerat, urban" (Andrei Velea).

Vineri, 26 iunie, de la ora 19.00, în direct pe pagina noastră de Facebook, Octavian Miclescu.

Citit 1700 ori Ultima modificare Luni, 22 Iunie 2020 23:11

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.