Galaţiul, iarăşi fruntea

Galaţiul, iarăşi fruntea
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Criticul de artă şi filosoful de origine română Ewin Kessler (FOTO 2) are un număr impresionant de studii şi cercetări efectuate la universităţi de prestigiu din lume şi a publicat numeroase studii şi lucrări.

Anul trecut a vizitat pentru prima dată Muzeul de Artă Vizuală din Galaţi, când a ales de aici 10 lucrări pentru expoziţia itinerantă prin Europa – „Culorile avangardei româneşti”, al cărei curator a fost. 

Recent, s-a aflat pentru a doua oară la Galaţi, ocazie cu care am reuşit să stăm câteva minute de vorbă. Deşi este obişnuit, prin munca sa, cu atmosfera marilor muzee din lume, ne-a mărturisit că apreciază în mod deosebit ceea ce se întâmplă aici la Galaţi:

„Am ales MAV Galaţi printre cele 9 muzee din ţară care au reprezentat România peste hotare pentru că deţine lucrări de valoare cu vizibilitate redusă, din nefericire, în itinerariul internaţional”.

„Portretul lui Ilarie Voronca  de Victor Brauner, lucrările lui Hans Janos Mattis-Teutsch şi ale lui Max Herman Maxy, alături de cele ale lui Camil Ressu sunt piese care, în Occident, au adăugat valoare expoziţiei, dându-i pedigree european. Apoi am apreciat colaborarea bună la nivel organizatoric pe care am avut-o aici”.

„Au fost în cercetare 15 muzee pentru efectuarea expoziţiei. Cu unele comunicarea n-a mers şi s-au exclus din start. Am rămas doar la 9 în final”, susţine criticul de artă şi curatorul Erwin Kessler. 

„Construirea unui muzeu cu fonduri de la minister – o utopie”

Acesta a rămas impresionat şi de planurile după care se va construi viitorul muzeu de artă din Galaţi (FOTO 1): „Dacă se va face acest muzeu, va fi iarăşi aşa cum a fost Galaţiul în anii ´80 - primul muzeu de artă contemporană din România”.

„E bine că autorităţile au înţeles că  e mult mai uşor de realizat astfel de lucruri din fonduri locale, fiindcă ştim cu toţii, construirea unui muzeu cu  fonduri de la Ministerul Culturii  e  de-a dreptul o utopie.  Este imposibil aşa ceva pentru viitorii ani”, a mai adăugat Kessler.

Citit 723 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.