Cenaclul „Noduri şi semne”. Lockdown cu măști

Cenaclul „Noduri şi semne”. Lockdown cu măști
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Oameni închiși. Blocați între lumi. Opriți din alergare și nevoiți să asculte toate disonanțele și toate falseturile pe care lumea și timpul le produc atunci când trec, oriunde s-ar îndrepta.

Ce poate fi asta? O istorie care se repetă? Poate chiar o relatare din lumea zilelor noastre, direct de la fața locului? Nu, cu siguranță că nu! Atunci poate o lectură dintr-o piesă de teatru în care personajele ne trăiesc vremurile așa, direct, fără să ceară voie. Asta poate că da!

Adi Secară, A. G. Secară, Adi-George-Secară-Halil, Anonimul Gălățean, Black Eye... toți deopotrivă și singur în același timp ne-a citit din piesa de teatru pe care a intitulat-o „Dragoste în vreme de pandemie” (sau cine știe cum altfel) și pe care a scris-o în plin lockdown.

Cu un umor și un ritm al replicilor ce pot aduce aminte de Georges Feydeau sau mai degrabă Neil Simon, dar cu o contextualizare exactă în zilele în care purtăm măști și stăm închiși în case, lectura lui Adi Secară a avut meritul de a ne face să zâmbim, să ne imaginăm personajele, să le așezăm pe scena unui teatru.

„Ideea folosirii acestui eveniment despre care cred că va schimba soarta lumii mi se pare normală. Un text dramatic trebuie să aibă un punct de pornire. Are personaje interesante, vii, cu replici bine plasate ce mi-au plăcut datorită spontaneității lor”, a fost de părere Gabriel Gherbăluță.

Piesa nu este scrisă în așa fel încât să își propună o eternizare a textului, după cum a observat Leonard Matei, care a mai spus: „Cred că poate fi o piesă de consum și sper să se joace cândva”.

Este însă de remarcat senzația ce rămâne după această lectură. „Dincolo de orice alte discuții, are consistență și creează o anumită senzație. Până la urmă acesta este și scopul acestei piese, cu personaje interesante, cu planuri subtile cu imagine. Are farmec!”, a spus Carmen Cristina Neacșu.

Peste toate acestea, Iulian Mardar a observat că am avut de-a face cu un text ce are multe referințe culturale, cu valoare și consistență. „Cred că acest lucru face ca piesa să meargă către un stil bulevardier, construit însă cu inteligență și abilitate. Cel mai bun exemplu poate fă că temele sunt serioase, însă replicile sunt amuzante”.

Vineri, 12 martie, de la ora 19,00, va citi Romeo Aurelian Ilie, pe pagina de Facebook a cenaclului nostru.

Citit 1127 ori Ultima modificare Vineri, 12 Martie 2021 11:17

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.