Sărbătoarea Sfântului Atanasie de la Dunăre

Sărbătoarea Sfântului Atanasie de la Dunăre
Evaluaţi acest articol
(1 Vot)

* Sfinţi, Păstori şi creştini, în unitate şi comuniune pentru „credinţa cea dreaptă * Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos a slujit împreună cu Prea Sfinţitul Mihail al Australiei şi Noii Zeelande *

La Galaţi, primul hram al cinstirii Sfântului Atanasie al-III-lea Patelarie de la Dunăre a fost o continuare a pelerinajului pe care creştinii de la Dunărea de Jos îl fac constant de două decenii.

O călătorie către Dumnezeu la care ne-am înscris, în comuniune cu Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos, concretizată - în Anul Domnului 2010 - prin prezenţa vie, în mijlocul nostru, a moaştelor Sfântului Atanasie Patelarie, cel care a slujit Ortodoxia între 1643-1654.

Sărbătoarea din acest an a fost o bucurie pentru credincioşii din Parohia „Sfântul Nicolae” din Galaţi, loc unde a slujit Sfântul Atanasie şi unde, acum, a poposit iarăşi racla cu sfintele moaşte, pentru ca apoi Dumnezeu să binecuvânteze noul altar al Sfântului Atanasie al III-lea Patelarie din Galaţi.

Anul acesta - la primul hram al sărbătorii de la Galaţi  a slujit „cel mai important pelerin al locului” - Prea Sfinţitul Mihail, Episcopul Românilor din Australia şi Noua Zeelendă, gălăţean prin naştere (născut la Matca).

Atât sâmbătă seara, cât şi duminică la Sfânta Liturghie, gălăţenii dornici de închinare au venit, cu flori de primăvară, să se lase îmbrăţişaţi de „Pribeagul Patriarh Atanasie”, Sfântul nostru de la Dunăre care  - în condiţii ştiute de Dumnezeu, dar prea puţin cunoscute de noi - a  slujit şi a vegheat la unitatea Ortodoxiei noastre străbune, „apărând credinţa cea dreaptă”, la vremuri de mare prigoană.

Dar vremurile de uitare s-au dus, s-au topit şi, astăzi, Sfântul ne îndreaptă paşii pe calea mântuirii.

În Catedrala Galaţilor şi în biserici, rugăciunea s-a înălţat la ceruri. Oaspetele şi gălăţeanul nostru - Prea Sfinţitul Mihail al Australiei -   a sluijit la noua Biserica a Sfântului Atanasie de la Dunăre, iar Înalt Prea Sfinţitul Casian la Catedrala Episcopală, acolo unde, cu un an în urmă (pe 3 mai), Prea Fericitul Patriarh Daniel a proclamat canonizarea Sfântului Patriah Atanasie de la Dunăre...

Şi la această sărbătoare, multe au fost bucuriile pe care le-au primit  creştinii prezenţi în bisericile gălăţene, după 350 de ani de la plecarea la cele veşnice a Sfântului Atanasie Patelarie.

Am fi fost mai săraci, dacă Sfântul nu ar fi revenit între noi, pentru că la Galaţi „a avut cea mai îndelungată păstorire”, observa zilele acestea Înalt Prea Sfinţitul Casian. 

„Toate sărbătorile noastre ortodoxe sunt frumoase, dar aceasta este învăluită în parfumul de... Acasă, este a noastră, a dunărenilor şi asta o datorăm lui Dumnezeu şi Înalt Prea Sfinţitului Casian care a scos la iveală viaţa Sfântului Atanasie Patelarie”, ne mărturisea doamna Angelica, o rugătoare a locului care venise la Sfânt purtând  în mâini dalbe flori de lăcrămioare.

La sărbătoare au fost prezenţi copii din Rădeşti, în frumoase costume naţionale, „Bătrânii” din Piscu,  şi - în număr considerabil – creştinii care s-au bucurat de întâlnirea cu Sfântul, de prezenţa celor doi Arhierei ai lui Hristos care au împărţit binecuvântări şi frumoase cuvinte ce trebuie să rămână înscrise pe „tablele de carne ale inimilor noastre”.

Românii din Australia şi Noua Zeelandă, în comuniune cu Biserica de acasă

În cuvântul adresat gălăţenilor, Prea Sfinţitul Mihail al Australiei a spus că „înaintarea dosarului de studiu şi canonizare a Sfântului Atanasie către Sfântul Sinod al BOR, făcut de Arhiereul Dunării de Jos, are o semnificaţie aparte, fiindcă a fost în ziua când am fost ales Episcop al   românilor din Australia şi Noua Zeelandă...”

Prea Sfinţitul Mihail a adăugat că anul trecut, la proclamarea canonizării de la Galaţi, românii australieni - prin intermediul internetului - au fost în comuniune cu creştinii de la Dunărea, urmărind sărbătoarea de la Catedrala Galaţilor.

„În aceste ţări îndepărtate, trăiesc şi creştini din Galaţi şi Brăila, şi cu toţii ne-am bucurat că Biserica noastră s-a îmbogăţit cu un nou Sfânt, care a slujit Ortodoxia din Creta, din Grecia, Ucraina şi România...”

Multe au fost bucuriile de la această sărbătoare de la Dunăre, cum multe au fost şi darurile pe care Izvorul cel viu, Hristos, le-a revărsat prin Sfinţii Săi.

Citit 610 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.