Expoziţie-apel împotriva poluării cu plastic a Dunării

Expoziţie-apel împotriva poluării cu plastic a Dunării
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

La Complexul Muzeal de Ştiinţele Naturii "Răsvan Angheluţă" Galaţi poate fi vizitată expoziția de fotografie "Cu apele curate", care cuprinde 35 de instantanee surprinse de fotograful tulcean Vlad Bâscă într-o tabăra de ecologizare din Delta Dunării, în 2019.
Manifestarea face parte din programul "Cu apele curate", un apel la implicarea comunităților din orașele dunărene în combaterea poluării cu plastic a apelor Dunării, program derulat de Asociația "Mai Mult Verde" România. Pentru evenimentul de la Galați, muzeul gălățean a primit sprijinul Asociației "Grow Up" Galați.
Pe parcursul ecologizării din Delta Dunării surprinsă în fotografiile expuse la Galaţi, 100 de voluntari au reușit să strângă cinci tone de deșeuri de pe Insula Sacalin și de pe plajele comunei Sfântu Gheorghe. Prezent la acțiune, Vlad Bâscă a imortalizat imaginea nefirească pe care o creează deșeurile de plastic în mijlocul naturii, iar dincolo de talentul său artistic, descoperim în fotografiile sale un îndemn la responsabilitate și respect față de biodiversitate.
Estimările arată că în 2050 vom avea în apele planetei mai mult plastic decât pește. România este în trendul mondial, deci nu stăm bine deloc. Evaluările Administrației Rezervației Biosferei Delta Dunării vorbesc despre 1.533 tone de plastic transportate anual pe Dunăre, fluviu care adună aproape tot ce curge prin țara noastră. Până la Dunăre și pe lângă ea, curgerile de apă sau lacurile de orice fel, acumulează cantități imense de plastic, iar asta duce la distrugerea biodiversității acvatice, scăderea drastică a calității apelor din care ne alimentăm și deteriorarea peisajului. Proiectul "Cu apele curate" vizează atât poluarea istorică, prin acțiuni de colectare a plasticului deja existent în albia fluviului, cât și măsuri de prevenire și combatere a deversărilor viitoare. Pentru a lupta cu un debit de 4,2 tone pe zi de deșeuri, sunt necesare acțiuni extinse, menținute pe termen lung, în tot bazinul Dunării și al afluenților săi, atât în România, cât și în țările riverane.

Citit 831 ori Ultima modificare Vineri, 09 Aprilie 2021 07:41

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.