Parteneriat artistic şi istoric ceho-român

Parteneriat artistic şi istoric ceho-român
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Doar până pe 11 aprilie, o expoziție dedicată femeilor de excepție din istoria României și a Cehiei rămâne încă deschisă vizitatorilor la Muzeul de Artă Vizuală. Grafica unor chipuri feminine de marcă este însoțită de o mică descriere a 50 de personalităţi de excepție: legendara Nadia Comăneci, gălățeanca refugiată în SUA Nina Cassian, "ciocârlia" lui Brâncuși, Maria Tănase, micuța eroină "Măriuca" Zaharia, Sanda Marin, magiciana bucatelor, Agnes a Boemiei - pioasa prințesă pragheză de Ev Mediu, Herta Muller, scriitoarea română premită cu Nobel, tenismena greu de învins Simona Halep, parașutista gălățeană de talie internațională Smaranda Brăescu, sculptorița Hana Wichterlova, din avangarda interbelică, principesa Ileana, prima româncă cu brevet de comandant pe mare, împărăteasa Maria Tereza, Madeleine Albright, ministru de Externe al SUA, cehoaică, spioana gălățeană împotriva naziștilor Vera Atkins, Toyen, pictorița cubistă, Grete Tugenhat, comanditara unei vile "funcționaliste", cu arhitectură de pionierat, dezmembrată de Gestapo etc.

Muzeul de Artă Vizuală Galați a dorit să marcheze astfel Ziua Internațională a Femeii, prin vernisajul expoziției din 8 Martie, "Eroinele", oferită de Centrul Ceh din București, expoziție prezentă anterior la București și la Cluj-Napoca.

Expoziția este rezultatul parteneriatului dintre Muzeul de Artă Vizuală Galaţi şi Centrul (cultural) Ceh din Bucureşti, alături de "DeBasm - Asociaţia Scriitorilor pentru Copii şi Adolescenţi" din România şi Facultatea de Design şi Arte "Ladislav Sutnar" din Republica Cehia. Și până acum, muzeul nostru a avut mai multe schimburi culturale internaționale, în artă plastică și film, fiind gazdă sau "debarcând" în Europa Occidentală.

Managerul muzeului, dr. Dan Basarab Nanu, l-a prezentat drept "un efort extraordinar din partea Centrului Ceh, de a concepe această expoziție, și un efort din partea dnei Ada Simona Biriș de a organiza". "Ne chinuim de câțiva ani", a declarat și curatoarea și… negociatoarea Simona Biriș.

Tânărul director al Centrului Ceh vorbește româna

Ideea unui proiect ceh care să se împletească cu un proiect românesc pentru femei curajoase, unele uitate, a fost explicată, onorând vernisajul, chiar de directorul Centrului Ceh de la București, Robin Ujfaluši. Chestionat de curatoarea expoziției, managerul a mărturisit că admiră personalități româneşti, precum celebrul gerontolog brăilean Ana Aslan sau Elena Pagu, nonagenara de maraton internațional. Dintre conaționale, a evocat-o pe Meda Mládková, emigrantă în timpul comunismului, care, la aproape 101 ani, a fondat galeria de artă modernă Muzeul Kampa. Ujfaluši spune că vorbește româna "încet", e însă foarte pe înțeles. Absolvent de Teologie, Literatură cehă și Filosofie, căsătorit de șase ani cu o româncă, el a început să învețe româna... la Praga. Însă, "suntem obișnuiți să vorbim în engleză, iar limba secundă pentru noi este ceha".

Am stat cu plăcere de vorbă cu oaspetele nostru, printre oameni de cultură gălățeni, evocând vremuri de aur și personalități veșnice, precum disidentul, apoi președintele Havel (cu eseurile sale politice și sociale, Centrul urmează să editeze un volum, la Editura "Curtea Veche", cu introducerea unui profesor ceh și probabil a lui Patapievici), la superbul serial "Arabella" al copilăriei optzeciste (ni-l reamintim pe maleficul Rumburak, "vrăjitor de categoria a III-a"), muzica lui Karel Gott și Helenei Vondracikova, aura medievală pragheză care l-a inspirat pe Marquez în "Cien anos de soledad"...

Proiecte ale Centrului Ceh și Munții Carpați

Vorbind despre Havel, am aflat și despre alte proiecte ale Centrului, precum crearea unor filme documentare, de pildă cel despre Michal Medek (48 ani), un explorator ceh, director al Centrului Scout (de cercetași) de Excelență pentru Natură și Mediu din Cehia, care predă la Universitate și bate munții, este autorul cărții "Jocurile munților". El admiră frumoasa natură românească și de trei decenii ne bate munții. "Carpații încep în Moravia", în Cehia, de unde a început periplul montan, apoi prin Slovacia, Ucraina, sfârșind în Banatul nostru. Am găsit (în cehă, of course) o mărturisire a sa: "În 2019, am traversat cei 49 de munți Carpați, de la Pálava în România, iar prin www.transcarpathian.org promovez traversări pe distanțe lungi ale acestui frumos lanț montan".

Citit 1072 ori Ultima modificare Miercuri, 07 Aprilie 2021 00:59

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.