"De la taste, la tastatură", expoziţie cu parfum de epocă

"De la taste, la tastatură", expoziţie cu parfum de epocă
Evaluaţi acest articol
(4 voturi)

Muzeul de Istorie „Paul Păltăneaˮ Galați, în parteneriat cu Muzeul de Istorie „Teodor Cincuˮ Tecuci, Muzeul „Vasile Pârvanˮ Bârlad, Muzeul Municipal „Regina Mariaˮ Iași și Muzeul Vrancei, deschide, joi 3 iunie, începând cu ora 14,00, expoziția temporară „De la taste, la tastaturăˮ.

Expoziția este dedicată Zilei mașinii de scris (23 iunie) și prezintă publicului, la sediul din strada Maior Iancu Fotea nr. 2 (lângă Biserica Greacă),  un scurt istoric al mașinilor de scris pe parcursul secolului al XX-lea, dar și înlocuirea treptată a acestora cu calculatoarele. Cele mai cunoscute mărci de mașini de scris au fost Remington and Sons, Underwood Typewriter Company, Adler Typewriter Company, Imperial Typewriter Company, Olivetti, Royal Typewriter Company, Smith Corona și Olympia Werke. Pe lângă cele 28 de exponate, organizatorii au pregătit pentru public și un spațiu interactiv, unde vizitatorii vor putea analiza atât o mașină de scris mecanică, dar și una electrică. 

"Cu ajutorul mașinii de scris, oamenii redactau documente oficiale, scrisori și cărți. În 1713, Henry Mill a brevetat o mașinărie care putea să imprime literele una după alta. În 1808, a fost inventată prima mașină de scris funcțională de către Pellegrino Turri, pentru a veni în ajutorul persoanelor oarbe. Prima mașină de scris comercială a fost brevetată în 1867, de către Christopher Latham Sholes. Acesta și-a vândut invenția, în 1873, fabricii de carabine Remigton&Sons, din Ilion, Statul New York. Primul model de o adevărată valoare practică a fost Original Remington Standard Nr. 1, care s-a pus în vânzare în 1873. Th. Brown a inventat sistemul claviaturii întregi, iar inginerul Yost mecanismul schimbătorului pentru literele mari. În 1888, Franz Xaver Wagner a inventat mecanismul vizibilității scrisului.

În 1920, mașina de scris a devenit un obiect cu design standard, fără ca firmele producătoare să propună dife­rențe mari de aspect. Din 1980, procesoarele de text și computerele au înlocuit, treptat, mașinile de scris din Occident, ultimele fiind folosite în fostul spațiu sovietic, Africa și America Latină", spune Valentin Bodea – muzeograf. 

Citit 830 ori Ultima modificare Joi, 03 Iunie 2021 00:43

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.