Distracţie cu o comedie populară la "Fani Tardini"

Distracţie cu o comedie populară la  "Fani Tardini"
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Spectacolul de teatru popular "Salba dracului", selecționat la Festivalul Naţional de Teatru 2019 și la Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu în 2021, este reluat pe 17 şi 18 iulie, de la ora 19,00, cu actorul Nicu Mihoc de la Teatrul Național Târgu Mureș în rolul titular (Enachi Damian), rol ce a fost interpretat de regretatul Lucian Pînzaru. 

Regia artistică și scenografia aparţin lui Alexandru Dabija, spectacolul fiind o adaptare după „Iorgu de la Sadagura sau Nepotu-i Salba Dracului”, comedie în trei acte de Vasile Alecsandri.

Acțiunea comediei în trei acte este plasată în Moldova rurală, unde liniștea unei comunități adunate în jurul figurii patriarhale a pitarului Enachi Damian este zdruncinată de așteptata întoarcere de la studii a nepotului acestuia, filfizonul Iorgu.

„Este un spectacol de atitudine. Vorbește despre o temă universală, despre o temă foarte veche, rușinea când aparții unei civilizații extrem de diferite, mai primitivă decât societatea occidentală. Când diferențele sunt atât de mari, se cultivă o stare a rușinii, care are ca revers un tip de fudulie și un tip de revoltă a populației respective. Dar ce, noi nu suntem oameni, obiceiurile noastre nu sunt bune? (…) Să vină lumea și să se bucure. E ce se cheamă un spectacol popular, de distracție”, spunea la premieră regizorul Alexandru Dabija.

Vor urca pe scenă, alături de Nicu Mihoc, Oana Preda (Naşa, Vivandiera), Oana Mogoş (Doamna Gângu), Elena Anghel (Zoiţa Kiulafoglu), Flavia Călin (Lenuţa, fata doamnei Gângu), Petronela Buda (Gahiţa Rosmarinovici), Ciprian Braşoveanu (Dascălul Ieni), Florin Toma (Iorgu, nepotul lui Damian), Ionuţ Moldoveanu (Agamemnon Kiulafoglu), Radu Horghidan (Preotul Grigore), Răzvan Clopoțel (Iftimi, ţiganul lui Damian), Ştefan Forir (Baronul Forir von Gartenberg), Vlad Ajder (Felcerul), Vlad Volf (Iţic Friedman).

Citit 1277 ori Ultima modificare Vineri, 16 Iulie 2021 00:12

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.