Recuperare istorică şi editorială a Muzeului "Cuza-Vodă"

Recuperare istorică şi editorială a Muzeului "Cuza-Vodă"
Evaluaţi acest articol
(7 voturi)

Lucrarea "Muzeul Cuza-Vodă din Galaţi. 24 ianuarie 1939. O recuperare istorică" a profesorului Cristian Dragoș Căldăraru, apărută la Editura Muzeului de Istorie Galați, va fi lansată astăzi, 28 iulie 2021, începând cu ora 17,00, la Secția Lapidarium a Muzeului de Istorie "Paul Păltănea". 

Acest demers este necesar acum, în perioada restaurării și reamenajării expoziționale a Muzeului "Casa Cuza-Vodă" din Galați. Documentele publicate în acest volum au menirea de a deschide o nouă fereastră pentru recuperarea istorică a casei părintești a viitorului domn al Principatelor Unite şi transformarea ei în Muzeul "Alexandru Ioan I-iu Cuza" din Galaţi, iniţiatorii proiectului fiind lt.col. Victor Raţiu și gen. Gheorghe Linteş, aşa cum reiese din bogata corespondenţă inedită prezentată în carte. 

Pentru alcătuirea acestui volum au fost cercetate peste 1.000 de documente edite și inedite, selecționându-se doar 393, dintre care unele au făcut obiectul cercetărilor ştiinţifice ale istoricilor Ion T. Dragomir, Paul Păltănea, Leon Eşanu sau Viorica-Steluţa Pisică. Publicarea integrală a documentelor folosite de aceşti reputaţi istorici a completat şirul lung de informaţii documentare inedite din arhive şi din presa sfârşitului de secol XIX şi a primei jumătăţi a secolului al XX-lea.

Astfel, s-a putut creiona o imagine a arhitecturii interioare şi exterioare a Casei Cuza-Vodă din Galaţi, au putut fi corelate anumite bunuri culturale mobile din Muzeul de Istorie Galați cu descrierile din corespondenţa purtată de lt. col. Victor Raţiu şi de gen. Gheorghe Linteş cu diverse personalităţi ale epocii.

De asemenea, a existat în epocă o preocupare specială şi pentru strângerea de obiecte care au aparţinut familiei Cuza sau personalităţilor care au fost implicate în procesul constituirii României moderne de la mijlocul veacului XX. 

Descoperirile arheologice din vara anului 2020, legate de fundaţia vechiului imobil, au venit să completeze informaţiile despre casa familiei Cuza din Galați, descrise de arhitectul Iosif Gruber în anul 1864.

Citit 1742 ori Ultima modificare Marți, 27 Iulie 2021 23:28

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.