Unitate şi comuniune la istorica Biserică „Sfinţii Împăraţi”

Unitate şi comuniune la istorica Biserică „Sfinţii Împăraţi”
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

Ieri, Biserica „Sfinţii Împăraţi” din Galaţi a fost împodobită cu cel mai de preţ dar, preoţii şi creştinii din această istorică parohie, veche de peste 150 de ani.

Aici, liturghisesc părintele paroh Adrian Mihai, profesor la Seminarul Teologic „Sf. Apostol Andrei”  din Galaţi, şi părintele coslujitor Ion Ionaşcu.

Pentru că Arhiepiscopul locului - Înalt Prea Sfinţitul Casian al Dunării de Jos - a participat ieri la sărbătoarea Catedralei Patriarhale din Bucureşti, alături de Prea Fericitul Părinte Patriarh Daniel, anul acesta, Anul Domnului 2010, aici, a săvârşit Sfânta Liturghie prea cuviosul părinte Daniil, arhimandrit al Dunării de Jos.

Într-o aşteptare scăldată de lumina credinţei, gălăţeni din toate colţurile oraşului s-au îndreptat către locaşul proaspăt renovat şi restaurat după mai bine de cincizeci de ani, Biserica „Sfinţilor Împăraţi”.

„Am venit tocmai din Micro 13”, ne-a spus doamna Elena Stoica, în vârstă de 70 de ani.

„Sfânta Împărăteasă Elena este şi ocrotitoarea mea, iar Dumnezeu este salvatorul  nostru şi adeseori, când grijile şi nevoile dau năvală, mergem în Casa Sa şi ne plecăm genunchiul ca să primim milostivirea Sa”.

„O Biserică specială...”

Într-un colţ, discret, îmbrăcată ca pentru un eveniment special, am deranjat de această dată o enoriaşă...

„Biserica aceasta mi se pare deosebită pentru că e Biserica mea, pentru că Sfântul Constantin cel Mare este protectorul meu”, ne-a spus doamna Constanţa Zaharia, în vârstă de 54 de ani.

„Aici vin de aproximativ treizeci şi cinci de ani, aici m-am cununat, aici mi-am botezat cei şapte copii ai mei şi tot aici am fost naşă pentru cei nouă fini ai familiei mele, între care doi cununaţi...”.

„Biserica Sfinţilor Împăraţi este un loc ce îmi aminteşte de mult prea multe evenimente frumoase din viaţa mea şi de aceea, Biserica aceasta este specială pentru mine...”.

În Anul Crezului Ortodox, părintele arhimandrit Daniil Oltean a subliniat importanţa reformelor realizate în veacul al IV-lea de Sfinţii Împăraţi Constantin şi mama sa Elena.

Sfinţi care au aşezat, simultan, Biserica lui Hristos şi Imperiul Bizantin pe care-l conducea, pe temelia unităţii în Hristos, a apostolicităţii, sobornicităţii şi a sfinţeniei.

„Înaintaşii noştri care au zidit această Biserică închinată Sfinţilor Împăraţi s-au gândit la măreţia lui Dumnezeu, dar şi la importanţa lucrării săvârşite de Sfântul Constantin cel Mare şi mama sa Elena, de vreme ce au zidit-o, cu mai bine de o sută cincizeci de ani în urmă, ca pe o catedrală”.

Au fost scoase în evidenţă reformele pe care Sfântul Împărat Constantin cel Mare le-a determinat şi le susţinut cu convingerea că Dreapta credinţă poate asigura nu numai unitatea înlăuntrul fiecărei persoane umane, în interiorul Bisericii, cât - mai ales - unitatea Imperiului Bizantin.

„O unitate ce s-a consolidat pe Crucea lui Hristos, spunea părintele Daniil. Sfântul Mare Constantin a dobândit unitatea Imperiului Bizantin sub semnul Sfintei Cruci, iar mama sa Elena a fost cea care a scos la iveală lemnul Sfintei Cruci pe care a fost Răstignit Mântuitorul nostru Iisus Hristos”.

„În această idee este şi reprezentarea iconografică bizantină care îi reprezintă pe cei doi Sfinţi sprijinindu-se pe Crucea biruitoarea a Domnului”.

Model al marii Familii creştine

La sărbătoarea de la Biserica „Sfinţilor Împăraţi” nu a fost trecută cu vederea importanţa Sfântului Constantin cel Mare la stabilirea Simbolului de Credinţă, cunoscut fiind că primele şapte articole au fost stabilite la Sinodul I Ecumenic de la Niceea din 325.

„Noi nu trebuie să uităm că astăzi mărturisim Crezul Ortodox stabilit şi mărturisit la prima Adunare a celor 318 Sfinţi Părinţi, Simbol de credinţă ce a fost întregit în anul 381, la Constantinopol”, sublinia părintele arhimandrit Daniil.

„Crezul ortodox este pentru noi paşaport pentru veşnicie...”.

„Oricâte acte de identitate am avea, oricâte paşapoarte biometrice ne-am face, dacă nu suntem mărturisitori ai Dreptei credinţe, nu vom putea intra în împărăţia lui Dumnezeu, popasul ultim pe care-l ţinteşte adevăratul creştin, în viaţa aceasta pentru viaţa cealaltă”.

Doi Sfinţi - Mamă şi Fiu

În contextul cuvântului de învăţătură, părintele arhimandrit Daniil a vorbit despre Sfinţii Constantin cel Mare şi mama sa Elena ca despre „un  model al Familiei creştine”.

Prea cuviosul părinte Daniil a subliniat importanţa pe care o au cei doi Sfinţi - Mamă şi Fiu - în mărturisirea valorilor morale, sănătoase într-o adevărată Familie creştină.

„Sfânta Împărăteasă Elena a fost o mamă care a ştiut bine a-şi educa fiul”.

„La rândul său, Sfântul Împărat Constantin cel Mare, deşi a fost general în Armată, deşi devenise Împăratul unui imperiu imens, nu a nesocotit sfaturile mamei sale şi a sprijinit Biserica lui Hristos - material şi spiritual - fără şovăire...”.

Spre regretul celor din zilele noastre, părintele Daniil a observat că astăzi creştinii nu mai privesc naşterea de prunci ca un dar de la Dumnezeu, ci ca pe o povară.

De cealaltă parte, mulţi dintre copii au pierdut respectul faţă de proprii părinţi, fapt ce face ca adeseori să vedem fapte jalnice ale copiilor faţă de părinţi, dar şi ale părinţilor faţă de copii...

În dezorientarea generală şi în crizele care ne dau târcoale, Sfinţii Împăraţi rămân în Biserica noastră modele de statornicie, de verticalitate şi unitate pentru marea Familie creştină.

În contextul sărbătorii din Parohia „Sfinţii Împăraţi”, părintele profesor Adrian a mulţumit oaspeţilor, a mulţumit enoriaşilor pentru sprijin şi tuturor celor care nu au uitat că pe 21 mai este mare sărbătoare creştină.

Citit 654 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.