Pod de carte Galaţi – Cahul – Chişinău!

Pod de carte Galaţi – Cahul – Chişinău!
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Cartea a ajuns ieri la conacul Mânjinei * Urmează Giurgiuleşti *

Un transport de carte românească a plecat din Galaţi, peste Prut, spre Cahul şi  Chişinău: carte de la Biblioteca judeţeană „V.A. Urechia”. 

Un  alt transport de carte a ajuns, chiar de sărbătoarea de la Mânjina, de sfinţii Constantin şi Elena,  pe fosta moşie a lui Negri din comuna care îi poartă azi numele, care va avea un punct de carte deschis în muzeu.

Directorul Bibliotecii „V.A. Urechia”, profesorul Zanfir Ilie, s-a ţinut astfel de promisiunea făcută la sărbătoarea de anul trecut şi a trimis acum primul lot dintr-un fond de carte care va ajunge la o mie de exemplare. Directorul gălăţean a însoţit transportul spre meleaguri basarabene.

Există, de aproape două luni, un protocol de colaborare încheiat între biblioteca gălăţeană şi Biblioteca Naţională din Chişinău, după ce directorul acesteia, Petru Alexe, a propus înfiinţarea de filiale ale bibiotecii „Urechia” la Chişinău şi Cahul. „Domnule, stăm foarte rău cu cartea românească”, a spus directorul basarabean.

„Dl Alexe credea că glumesc – îşi aminteşte directorul Ilie – dar am trimis acolo carte românească – în primul rând clasici români”. 

Cartea a fost strânsă din donaţii, printr-un proiect de anul trecut, dar şi de la câteva edituri în relaţii frumoase cu biblioteca noastră. Editura de la „Cotidianul” s-a desfiinţat, nu înainte de a dona bibliotecii, acum doi ani, 18.500 de cărţi. Anul trecut, a mai donat 51.000 de cărţi! Sunt biblioteci publice care nu au atâtea cărţi!

Darul primit a ajuns mai întâi în bibliotecile comunale din judeţ şi apoi la Chişinău. Marţi, primele cărţi au ajuns la filiala din  Cahul. „Nu ştiau ce să ne mai facă. Noi nu avem un leu pentru achiziţia de carte, ne-au spus”, ne relatează directorul Ilie. Acum trei ani, „Urechia” a mai trimis la Cahul 7.000 de volume.

Firesc, cel mai mare rulaj îl are cartea românească, care merge ca apa bună în pământul pârjolit! E penurie de carte românească şi în librării, şi în biblioteci şi în casele basarabenilor! Iar „Urechia” reuşeşte acum să mai umple din goluri.

Cu ultimul transport, câte 1.000 de cărţi au ajuns de la Galaţi la filialele bibliotecii „V.A. Urechia” de la Cahul, respectiv Chişinău. Cot la cot cu „provincia”, cu Galaţiul, Biblioteca Naţională a României a donat şi ea 1.000 de cărţi bibliotecii-surori din Chişinău.

„Acum, musai să mă ocup şi de Giurgiuleşti!”, spune directorul gălăţean despre planurile de viitor.

Este şi localitatea cea mai apropiată de Galaţi, iar de aici se trage şi un bun prieten al bibliotecii, clujeanul Valentin Ajder, care s-a implicat în reuşita primului târg de carte gălăţean şi în alte acţiuni comune. Cartea face astfel podul înaintea altora…

Explicaţie foto: Directorul bibliotecii gălăţene ne arată şi planul viitorului sediu central, care va avea inclusiv librărie, anticariat şi cafenea literară

Citit 763 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.