„Miniatura” a strâns ore de aplauze

„Miniatura” a strâns ore de aplauze
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

* Doi elevi ai Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin” Galaţi, printre cei 6 finalişti selectaţi de juriu * Marele Premiu a ajuns la un pianist din Bucureşti *

Deşi nu au avut parte de o răsplată financiară pe măsura talentului lor, câştigătorii din acest an ai „Miniaturii romantice” au primit, sâmbătă după-amiază, în amfiteatrul Liceului de Artă „Dimitrie Cuclin”, aplauze frenetice.

Singurul concurs de interpretare din România cu un repertoriu preponderent romantic, adresat doar elevilor şcolilor de muzică, a strâns ore întregi de aplauze, în cele 3 zile de desfăşurare.

Ediţia din acest an, a 14-a, a reunit aproape 300 de concurenţi, un număr record, după cum au anunţat organizatorii de la Liceul de Artă şi de la Centrul Cultural “Dunărea de Jos”.

Trompeta şi canto, între finalişti

Sâmbătă după-amiaza, la Liceul de Artă au intrat în concurs pentru Marele Premiu cei 6 finalişti, cei mai buni de la secţiuna unde s-au înscris.

Dincolo de spiritul de competiţie, tinerii şi-au etalat talentele într-un recital de mai bine de o oră, un regal de sunete care a încântat nu doar juriul, ci întreaga asistenţă din sala arhiplină a Amfiteatrului.

Cel care a cules laurii şi a plecat acasă cu Marele Premiu este Ionuţ Cibotariu, un pianist de clasa a IX-a, de la Liceul de Muzică „G. Enescu” Bucureşti.

Pentru trofeul „Miniaturii” au concurat şi doi elevi gălăţeni de la Liceul „Cuclin”. Ionuţ Păduraru (clasa a VII-a, profesor Roland Andrei) studiază trompeta numai de 2 ani, dar a obţinut deja performanţe.

La nivelul clasei a VII-a este al doilea pe ţară, după clasamentul la Olimpiada Naţională de Arte din 2010, ocupând locuri pe podium şi la alte competiţii regionale sau naţionale.

Elev în clasa a XII-a, Bogdan Lupea este în primul an de canto clasic (profesor Rodica Koler), el renunţând la studiul viorii. Calificarea în finala „Miniaturii” este, pentru el, cu atât mai importantă şi îi dă speranţe că va intra la Conservator şi că are şanse să devină solist de operă, aşa cum îşi doreşte.

Ediţie fără sponsori

Elevii gălăţeni s-au remarcat la mai multe secţiuni din concurs, obţinând locuri pe podium la niveluri de studii diferite.

Organizatorii au ţinut să se scuze că, anul acesta, pentru prima dată, nu au găsit sponsori pentru a-i recompensa pe toţi premianţii, singurii recompensaţi financiar fiind finaliştii.

La această ediţie, preşedinte al juriului a fost decanul Facultăţii de Arte din cadrul Universităţii “Dunărea de Jos” Galaţi, lector doctor Teodor Niţă.

Din juriu au mai făcut parte profesori de la universităţile „George Enescu” Iaşi, „Spiru Haret” Bucureşti, „Dunărea de Jos” Galaţi, Liceul de Muzică „George Enescu” Bucureşti, Colegiul de Arte „Octav Băncilă” Iaşi, Liceul de Artă „Dimitrie Cuclin” din Galaţi.

Finalişti

·    Pian – Ionuţ Cibotariu, Liceul „George Enescu” Bucureşti – câştigător al Marelui Premiu (500 de lei)

·    Vioară – Bogdan Costache, Bucureşti (400 de lei)

·    Corzi grave - Alexandru Totan (violoncel), Bucureşti (400 de lei)

·    Instrumente de suflat şi percuţie – Ionuţ Păduraru (trompetă), Galaţi (400 de lei)

·    Canto clasic – Bogdan Lupea, Galaţi (400 de lei)

·    Muzică de cameră – Alexandra Mihăescu (pian), Cristian Roibu (vioară), Alexandra Tofan (violoncel), Liceul „G. Enescu” Bucureşti (400 de lei)

Citit 1034 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.