Catedrala vie de la Buciumeni

Catedrala vie de la Buciumeni
Evaluaţi acest articol
(0 voturi)

În Ziua prăznuirii Sfintei Treimi, creştinii din toată Eparhia Dunării de Jos, dar şi din judeţele vecine, au venit la mănăstirea din pădurea de tei de la Buciumeni.

Anul acesta participarea creştinilor la rugăciune a bătut toate „recordurile”. Alături de cei aproximativ 1.000 de tineri participanţi la „Dialogurile duhovniceşti”, pe puţin alţi 1.000 de copii şi tineri erau însoţiţi de părinţi şi bunici. 

Credem că în acest an, numărul pelerinilor care au dorit îmbrăţişarea Prea Sfintei Treimi,  la Mănăstirea de la Buciumeni, a atins aproape 7-8.000 de suflete.

Astfel, luni, încă de la primele ore ale dimineţii, cale de vreun kilometru înainte de intrarea în sfânta aşezare mănăstirească, cu greu îţi făceai loc să înaintezi către Altarul din pădure.

Loc plin de lumina Duhului Sfânt, unde Înalt Prea Sfinţitul Casian - Arhiepiscopul Dunării de Jos - a săvârşit Sfânta Liturghie, alături de un impresionant sobor de preoţi şi diaconi.

„Suntem din Vaslui şi pentru prima dată am participat la Sfânta Liturghie la Buciumeni, deşi am mai venit aici pentru sfinţenia şi frumuseţea locului”.

„Am mers în pelerinaj la marile sărbători şi în multe locuri din ţară, dar aici îmi place organizarea ireproşabilă, îmi place stilul animat al Înalt Prea Sfinţitului Casian. Dacă ar fi să evidenţiez un neajuns, el ţine de înţelegerea greşită pe care unii dintre aşa-zişii pelerini o fac atunci când confundă slujba din Biserică cu o  serbare câmpenească...”, ne-a spus Marin Mihalache (58 de ani). 

Unitate în rugăciune

Pentru cei mai mulţi dintre pelerini însă, o sărbătoare creştină cum e cea de la Buciumeni înseamnă rugăciunea şi sfinţenia Liturghiei. 

Gazda - Înalt Prea Sfinţitul Casian - a explicat sensurile profunde ale Evangheliei din ziua prăznuirii Prea Sfintei noastre Treimi şi le-a mulţumit miilor de pelerini care au însufleţit iarăşi locul de rugăciune din codrii Buciumenilor.

„Mulţumesc constructorilor acestei Catedrale vii. Mulţumesc mamelor care, într-un număr impresionant, şi-au adus pruncii la Sfântul Potir, pentru a primi Sfânta Împărtăşanie, cei mici  devenind - alături de cei mari - mărturisitori ai Crezului nostru Ortodox”, a spus Înalt Prea Sfinţitul Casian.

Sub cupola cerului de mai, adumbriţi de aripa Duhului Sfânt ce a dat vigoare Catedralei „cu vitralii luminoase” de la Buciumeni, pelerinii gălăţeni, brăileni, vasluieni, vrânceni şi bucureşteni  au adus şi în acest an mărturie despre continuitate în Dreaptacredinţă, despre Sfânta Tradiţie, despre Viaţă şi despre Lumina dătătoare de viaţă. 

Mulţumiri şi agapa frăţească

În contextul sărbătorii, Înalt Prea Sfinţitul Casian a mulţumit Jandarmeriei judeţului Galaţi, pentru sprijin, dar şi tuturor reprezentanţilor autorităţilor judeţene şi locale, prezenţi la sărbătoare.

Mulţumire însoţită de arhierească binecuvântare şi de tradiţionalul gest de ospitalitate românească în cadrul agapei frăţeşti, de după rugăciune. Agapă pentru care întreaga obşte de maici a mănăstirii, plus o sută de creştine au făcut 30.000 de sarmale, multe kilograme de prescură şi cozonac.

Întâlnirea a continuat cu premierea copiilor participanţi la Concursul de Oratorie „Crezul meu” şi apoi cu „Dialogurile duhovniceşti” care au dat ocazia tinerilor să găsească răspunsuri la multele întrebări legate de mărturisirea Dreptei credinţe.

Foto: Nicolaie Sburlan

Citit 720 ori Ultima modificare Luni, 30 Noiembrie -0001 02:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.