Sculptura "Omagiu lui Brâncuși", tot în buruieni, dar mai scumpă. Costuri majorate pentru ridicarea pe soclu (FOTO)
Foto: Anca Melinte

Sculptura "Omagiu lui Brâncuși", tot în buruieni, dar mai scumpă. Costuri majorate pentru ridicarea pe soclu (FOTO)
Evaluaţi acest articol
(27 voturi)

Sculptura în metal "Omagiu lui Brâncuşi", realizată de artistul german Ewerdt Hilgemann, zace în continuare mâncată de rugină pe Faleză, în vecinătatea zonei Trecere bac, așteptând să fie ridicată pe soclu, așa cum au decis aleșii locali pe 30 august 2018. Se împlinesc trei ani de atunci, iar singurul "progres" este o propunere de modificare a costurilor pe care expunerea operei de artă le implică.

Pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din 25 august 2021 se află un proiect de modificare a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul "Amplasare sculptură în metal «Omagiu lui Brâncuși»" de la 196.732 de lei cu TVA la 337.687 de lei cu TVA. Noii indicatori au fost stabiliți de SC Arhideskvision SRL, firmă căreia Primăria i-a atribuit, în martie anul acesta, contractul în valoare de 23.990 de lei fără TVA pentru proiectul tehnic de execuţie.

"Pe parcursul întocmirii proiectului tehnic de execuție, proiectantul a constatat, conform studiului geotehnic și breviarului de calcul, că terenul pe care se va amplasa sculptura necesită consolidare, iar stâlpul de susținere a cutiilor nu rezistă încărcărilor impuse de normative, fiind necesară schimbarea acestuia. În vederea protejării anticorozive cu o durată de protecție cât mai mare, aproximativ 15 ani, proiectantul a propus zincarea cutiilor. De asemenea, au apărut diferențe valorice din cauza creșterii atât a manoperei, cât și a materialelor. Toate acestea duc la modificarea indicatorilor tehnico-economici", se arată în raportul de specialitate al proiectului de hotărâre.

Proiectul supus votului aleșilor propune: restaurarea sculpturii, zincarea cutiilor metalice și montarea acesteia pe Faleza Inferioară a Dunării, la intrarea dinspre parcarea Trecere bac, pe o fundație din beton armat, placată cu plăci de granit. Terenul de fundare va fi consolidat, zona de amplasare va fi sistematizată vertical, iar întregul ansamblu va fi iluminat cu patru reflectoare. Durata de realizare a investiției ar fi de cinci luni, dacă se va găsi un constructor.

Și spunem asta pentru că achiziţia lansată la finele anului trecut, pentru proiectarea şi execuţia lucrărilor de amplasare a sculpturii, a eşuat. De altfel, Primăriei i-a fost greu să găsească şi un expert tehnic, reuşind, după mai multe încercări, să atribuie contractul firmei Techmedia Electronics, pentru 22.000 de lei fără TVA. Expertul a stabilit că opera este într-o stare relativ bună din punct de vedere structural, dar afectată de coroziune de suprafaţă.

Reamintim că "Viaţa liberă" a adus în atenţia opiniei publice, în urmă cu mai bine de cinci ani, soarta sculpturii realizate de cunoscutul artist german Ewerdt Hilgemann în 1991, când a fost invitat la cea de-a patra ediţie a Taberei naţionale de sculptură în metal de la Galaţi.

Citit 6141 ori Ultima modificare Sâmbătă, 28 August 2021 00:18

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.