Ziua Galaţiului eroic, la monumentul Apărătorilor oraşului

Ziua Galaţiului eroic, la monumentul Apărătorilor oraşului
Evaluaţi acest articol
(13 voturi)

Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” organizează joi, 20 ianuarie 2022, de la ora 11,00, la Monumentul Apărătorilor oraşului Galaţi, situat la intersecția străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale (zona STIREX), un eveniment în memoria Armatei Române și a Apărătorilor Orașului Galați, care s-au jertfit pentru întregirea neamului românesc.

În 1918, aproximativ 2.000 de militari români au apărat oraşul Galaţi, luptând împotriva unităţilor militare bolşevizate, din cadrul Armatei a 6-a rusă, aflate în retragere de pe frontul din Moldova. A fost prima bătălie din secolul XX între Armata Română şi unităţile militare ruse trecute în tabăra bolşevicilor, în care au conlucrat trei arme ale Armatei Române - marina, trupele terestre, aviaţia - un caz unic pentru o bătălie desfăşurată pe teritoriul României în Primul Război Mondial.

Oraşul erou Galaţi a fost decorat de Regele Italiei, prin generalul Pietro Badoglio (1921) şi de Preşedintele Franţei, prin generalul Henri Mathias Berthelot (1922), acordându-i-se Crucea de Război a Italiei şi Crucea de Război a Franţei.

În anul 1923, Societatea „Luptătorii Patriei, a demobilizaţilor ofiţeri şi grade inferioare” din Galaţi, propune Primăriei Galaţi ridicarea unui Monument închinat Apărătorilor oraşului Galaţi. Monumentul a fost realizat de marmorarul Ioannis N. Renieris, şi amplasat la întretăierea străzilor Brăilei cu I.L. Caragiale. Din raţiuni aşa-zis „edilitare”, Monumentul Apărătorilor oraşului Galaţi  a fost demolat în anul 1962. În 2018, a fost ridicat, pe acelaşi amplasament, un nou monument. 

Citit 2677 ori Ultima modificare Miercuri, 19 Ianuarie 2022 19:51

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.