Caricaturistul Viorel Baciu - 60 de ani, acelaşi umor

Caricaturistul Viorel Baciu - 60 de ani, acelaşi umor
Evaluaţi acest articol
(15 voturi)

Viorel Baciu a văzut, aşa cum singur spune, "lumina zilei într-o noapte", la Botoşani, pe 23 februarie 1962, adică exact acum 60 de ani. A venit în Galaţi când avea doar şase ani, absolvind aici, mai târziu, Liceul de Artă "D. Cuclin". Este căsătorit, are un copil. Nu îi place să vorbească prea mult despre cariera sa, dar nişte lucruri trebuie spuse. A fost nominalizat de către Ministerul elen al Culturii printre primii 10 portretişti politici din ţările balcanice. Multe dintre caricaturile sale pe teme politice le-aţi putut vedea în ziarul "Viaţa liberă", al cărui colaborator de cursă lungă este, debutând aici în 1990 şi fiind, în prezent, titularul rubricii "Baciu la (n)oi".

Viorel Baciu iubeşte Galaţiul cu determinare şi spune că este fericit că trăieşte, munceşte şi iubeşte aici, în acest oraş cumplit de negustori, pe care încearcă să-l educe prin umor, să-l înveselească prin sarcasm şi unde revine mereu, ca la un izvor nesecat de inspiraţie.

A obţinut zeci de premii naţionale, a fost parte a unor importante campanii educative desfăşurate împreună cu instituţii ale statului, iar în ultima perioadă s-a axat pe lucrări de dimensiuni mari. După ce, la Galaţi, a desenat împrejmuirea autobazei Transurb, transformându-i gardul într-o istorie a transportului în comun la Galaţi, Viorel Baciu şi-a mutat atenţia către alte oportunităţi similare.

Recent, cel mai mare asemenea gard, de 1 km, care delimitează Parcul Natural Delta Văcărești de Calea Văcărești din Bucureşti, i-a folosit drept suport pentru a spune o poveste a Bucureştiului, cu personalităţi, inventatori, scriitori, cântăreţi etc, inclusiv Coana Miţa biciclista, o adevărată doamnă, aflată cu mult înaintea vremurilor în care a trăit. Urmează, potrivit celor aflate de la sărbătoritul zilei, tot un gard istoric la Târgovişte, care înconjoară Muzeul de Istorie, după care, în vară, un gard cu mâncăruri interbelice gătite şi găsite în Bucureşti, adică o hartă liniară gastronomică incluzând restaurante şi meniuri din vremuri când "lumea era normală, culinar şi mental".

Proiecte are, inspiraţie asemenea, doar sănătate şi pană ascuţită ne rămâne să-i mai urăm (de astăzi mai) vechiului nostru prieten. La mulţi ani!

Citit 2085 ori Ultima modificare Joi, 24 Februarie 2022 08:24

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.