Cenaclul „Noduri şi Semne”: Poezia ca o lacrimă

Cenaclul „Noduri şi Semne”: Poezia ca o lacrimă
Evaluaţi acest articol
(3 voturi)

Poemele Ancăi Șerban-Gaiu au fost, metaforic vorbind, lacrimi pe mormintele victimelor celui mai absurd război din secolul XXI - dar ce război nu e absurd?! Din această cauză, cronicarului îi vine greu să comenteze ședința de vinerea trecută, dar trebuie să o facă, pentru că muzele nu mai trebuie să tacă atunci când armele vorbesc.

Puternice și izvorâte din mocnirea atâtor dureri, poemele Ancăi - în formă de proze poetice - au stârnit emoție și aprecieri pozitive. Imaginile de o plasticitate remarcabilă, rod al unei imaginații pe alocuri debordante, transformă cititorul într-un canvas pe care autoarea pictează cu ușurință, când conturând cu atenție și migală, când aruncând pur și simplu cu penelul culori care se amestecă firesc, printr-un număr de magie specific poeților cu har - ”Dima, mama crește acum mai frumoasă decât florile care i-au supraviețuit. Deasupra ei soarele s-a înnegrit, a putrezit și s-a desprins din corabia lui minunată. Dima, doar pământul întinerește pentru că se hrănește cu sânge cald. Pentru că degetele lui desenează. Pentru că pântecul lui e un imens șotron” (Scrisoare din Mariupol).

Senzația pe care o lasă versurile acestea despre o lume în care moartea e ceva cu care aproape că ieși la plimbare de mână pe străzile bombardate este că viața va merge mai departe, chiar dacă pare a se fi oprit în loc o clipă. Cu ușoare modificări acolo unde unele cuvinte dau senzația de superfluu, textele Ancăi Șerban-Gaiu pot face oricând parte dintr-o istorie scrisă în versuri a omenirii, un posibil capitol cu titlul "Ucraina rezistă printre lacrimi".

"A crescut în poezie. Sunt versuri care arată un progres față de alte producții ale sale. Textele de azi sunt de o strictă actualitate, impresionante și impresioniste în același timp. Versuri de o atmosferă intensă. Ritmul interior este alert și dramatic. El dă o muzicalitate specifică textelor. Are multe imagini memorabile" (Ion Avram).

"Textele vin din aceeași zonă cu care ne-a obișnuit Anca. Reușește să se adune foarte bine atunci când are o țintă în sensul că zona de intenționalitate se mișcă foarte bine. Felul în care se așază lucrurile este remarcabil" (Leonard Matei).

"O prinde bine această îmbrățișare a momentului. Este o atitudine poetică sănătoasă. Este inspirată, iar textele sunt bune, cu metafore puternice. Totul pare copleșitor. Resimte momentele în deplinătatea lor" (Andrei Velea).

"Războiul e doar un pretext. E un fond anti-război, iar prozo-poemele ei sunt foarte frumoase. Nu m-au dezamăgit. Poate că unele fraze ar putea fi altfel așezate. Imagini frumoase și fragmente emoționante" (Gabriel Gherbăluță).

Vineri, 1 aprilie, de la ora 18.00, la Casa Armatei, citește Andrei Velea.

Citit 592 ori Ultima modificare Vineri, 01 Aprilie 2022 11:06

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.