Carte consacrată regretatului sculptor Dan Mateescu

Carte consacrată regretatului sculptor Dan Mateescu
Evaluaţi acest articol
(8 voturi)

În dimineața zilei de 9 iulie 2021, se stingea din viață la Tecuci, orașul în care se stabilise împreună cu părinții săi încă din 1950, sculptorul Dan Mateescu, unul dintre plasticienii reprezentativi ai județului Galați și ai României, artist complex, care s-a împărțit cu dărnicie între activitatea didactică, muzeală și atelierul de creație, un sculptor riguros, profund, cu respect pentru artă și pentru lucrul bine făcut, un creator viguros, hărăzit să rămână.

La mai puțin de un an de la trecerea lui într-o altă dimensiune, iată că un concitadin, profesorul de matematică și omul de cultură Virgil Pavel, un vrednic mânuitor al cuvântului scris, i-a consacrat o carte intitulată "Sculptorul Dan Mateescu, contribuții la cunoașterea vieții și activității artistului", apărută în aceste zile la Editura "Performantica" din Iași.

Așa cum menționează în "Cuvântul înainte", autorul a făcut acest demers din dorința "de a lăsa generațiilor viitoare exemple (modele, aș spune eu) de oameni care au sfințit prin strădania lor aceste locuri". Iar Dan Mateescu într-adevăr le-a sfințit. El și-a lăsat rodul artistic al talentului, fanteziei și muncii sale neobosite nu numai în Tecuci, orașul în care a trăit și a creat, pe care l-a iubit atât de mult, ci și în multe alte spații publice din localități din județul Galați, din țară și din Republica Moldova: Buciumeni, Țepu, Movileni, Umbrărești, Munteni, Liești, Ivești, Poiana, Smulți, Stănișești (Bacău), București, Cernavodă, Podul Dâmboviței (Argeș), Oravița (Călărași), Roșu (Cahul) etc.

Cu acribia, dăruirea și fervoarea cu care a modelat chipul unor mari personalități ale istoriei, literaturii, filozofiei, lingvisticei, științei și tehnicii din România, ale unor preoți și slujitori ai școlii, Dan Mateescu s-a aplecat și asupra statuarei de interior, realizând din lemn sau din combinații ale acestuia cu metalul lucrări care, de-a lungul timpului, în expoziții personale, de grup și colective, au încântat și înălțat spiritual mii de iubitori ai frumosului, unele dintre ele înnobilând astăzi și în viitor colecții prestigioase ale muzeelor de artă.

Autorul cărții, Virgil Pavel, nu este la prima apariție editorială, el a publicat încă șase volume cu caracter memorialistic: "Întoarcerea în timp", împreună cu soția sa, doamna profesoară Lidia Pavel (Editura "Info Rap Art", Galați, 2016); "80 de ani în jurul vieții mele" (Editura "Sfera", Bârlad, 2016); "75 de ani Nicolae Pavel. România - America, Via Matematica" (2017); "Iulia Gheorghiu - O floare rară a Tecuciului" (Editura "Performantica", Iași, 2018); "Răspântie de vremuri" (Editura "Performantica", Iași, 2020); "80 + 5" (Editura "Sfera", Bârlad, 2021).

Noua sa carte, consacrată regretatului sculptor Dan Mateescu, este una atipică, în sensul că nu poate fi încadrată într-un gen anume, expunerea autorului şi paginile memorialistice sunt alternate cu extrase din presa locală și națională, cu evocări și amintiri al unor persoane care l-au cunoscut pe artist, cu interviuri acordate de artist unor scriitori și jurnaliști, cu schițe biografice ale personalităților cărora sculptorul le-a realizat busturile, cu corespondență, cu reproduceri de documente și imagini ale sculpturilor, cu fotografii de familie sau care îl înfățișează pe Dan Mateescu în atelierul de creație și participând la diferite activități. Într-un cuvânt, este o carte cu caracter documentar, care mustește de informații foarte folositoare celor care doresc să cunoască viața, activitatea și opera sculptorului.

Prezentarea fiecărei etape din viața artistului este completată de evocări sau amintiri ale unor persoane care au fost în preajma lui Dan Mateescu sau au conviețuit împreună. De pildă, în sprijinul prezentării anilor de liceu din capitala Moldovei (1958-1962) sunt incluse în carte amintirile fostului coleg de școală Mihai Tarcinschi; activitatea de profesor la Casa Pionierilor/ Clubul Elevilor din comuna Liești (aproape 18 ani) este evocată de învățătorul-scriitor-colecționar de artă Stan M. Andrei și preotul Ionel Vasile, de la parohia Ivești. Activitatea ca muzeograf a artistului la Muzeul Mixt din Tecuci (azi, Muzeul "Teodor Cincu") îi prilejuiește lui Virgil Pavel să facă istoricul acestei instituții prestigioase, să prezinte colegii de muncă ai artistului, lucrările din sala consacrată sculptorului, să evoce activități culturale la care  el însuși a participat în timp. Graficianul Gheorghe Iacob, absolvent al Universității Naționale de Artă din București, promoția 1998, îl evocă pe Dan Mateescu într-un text din ianuarie 2022, mai ales în ipostaza de îndrumător și formator în domeniul artei plastice.

Una din cele mai substanțiale secțiuni ale volumului este cea intitulată "Dan Mateescu în reflectoarele criticilor de artă și ale jurnaliștilor", unde avem posibilitatea să urmărim felul cum creația lui Dan Mateescu a fost receptată și apreciată în timp, lecturând extrasele din cronicile și articolele apărute în presă, datorate unor critici de artă precum Marin Mihalache, Cristina Angelescu, Aurel Leon, Dan Grigorescu, N. D. Zaharia, Mariana Tomozei-Cocoș, Corneliu Stoica, Valentin Ciucă sau semnate de ziariști și rafinați oameni de cultură: Angela Ribinciuc, E. Cosmin, Marcel Mureșan, Vasile Ghica, Lucia Gologan, Gh. Boldea etc.

Informațiile despre monumentele de for public realizate de Dan Mateescu, ca și despre personalitățile urcate pe socluri sunt suficient de bogate, ilustrate cu fotografii care, dacă ar fi fost mai multe reproduse în carte la dimensiuni mai mari, puteau pune mai bine în valoare operele respective. De asemenea, interviurile incluse oferă prilejul să aflăm concepțiile sculptorului despre artă și sculptura monumentală în special, să cunoaștem povestea unor lucrări, materialele în care sculptorului i-a plăcut mai mult să-și obiectiveze proiectele, bucuriile estetice trăite, dar și unele greutăți întâmpinate, venite din partea unor oameni mai puțin receptivi sau ale autorităților administrative locale. Nu poate fi uitată odiseea Monumentului domnitorului Ștefan cel Mare și Sfânt, turnat în bronz, realizat în 2004, care trebuia să fie amplasat la intrarea în Tecuci dinspre Cosmești, și care, datorită schimbării primarului, nu a mai fost instalat. A rămas găzduit prin diferite magazii ale primăriei și armatei până a dispărut, iar astăzi procurorii fac cercetări să vadă dacă mai poate fi găsit.

După prezentarea sculptorului ca autor al unor cărți și reproducerea articolelor apărute în presă la moartea artistului, cartea se încheie cu un Curriculum Vitae al lui Dan Mateescu, al autorului volumului, Bibliografie și o galerie foto, în care artistul poate fi văzut înfățișat în multe ipostaze. Este o carte scrisă și alcătuită cu dragoste pentru un OM de care autorul s-a simțit atât de apropiat și a dorit ca memoria lui să nu fie dată uitării. O carte cu vădit caracter documentar, mustind de informații prețioase, care poate oricând constitui o sursă inestimabilă pentru scrierea și editarea unei viitoare monografii.

Citit 1186 ori Ultima modificare Vineri, 03 Iunie 2022 01:00

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.