Eveniment inedit la Muzeul de Artă Vizuală. Vernisaj şi performance cu un instrument unicat

Eveniment inedit la Muzeul de Artă Vizuală. Vernisaj şi performance cu un instrument unicat
Evaluaţi acest articol
(5 voturi)

Miercuri, 15 iunie, începând cu ora 18,00, în cadrul Muzeului de Artă Vizuală din Galați, va fi deschisă expoziția de desen și pictură a artistului Constantin Rusu, "Ekphrasis. Spații în mișcare". Expoziția prezintă o serie de lucrări realizate de Rusu în ultimii ani, alături de o selecție de filme ce documentează performance-uri ale artistului.

Cu ocazia deschiderii, publicul va avea ocazia să asiste la un performance realizat de artistul vizual în colaborare cu Peter Vukmirovic Stevens, compozitor și artist multimedia. Performance-ul va implica sunetul și desenul generate prin gesturile coordonate ale celor doi artiști. Vor fi folosite simultan trei instrumente muzicale. Sunetul rezultat va inspira desenul realizat de Constantin Rusu, sub forma întrepătrunderii celor două medii de exprimare.

Instrumentul muzical folosit de Stevens pentru a crea sunet se numește Ambit. Acesta este conceput de muzician în colaborare cu inginerul Giancarlo Ciarelli. Instrumentul funcționează în sistem digital, fiind în relație cu un program software. Instrumentul captează mișcările pe care performerul le face și transmite datele către program. Datele preluate de computer sunt transformate în sunet. Tipul de sunet pe care programul îl emite este definit de software și transmis audio printr-un sistem sonor.

Rusu folosește un sistem de notație care are la bază Săgeata ca semn grafic, pentru a crea imagine. Linia este un punct în mişcare. Săgeata relevă privitorului sensul mişcării, pe lângă rezultatul acesteia. Semnul săgeţii dă concreteţe fenomenului, însufleţeşte reprezentarea grafică a mişcării punctului.

Proiectul "Ekphrasis" prinde formă în urma colaborării dintre Constantin Rusu și Peter Vukmirovic Stevens. În anul 2017, artiștii au elaborat trei partituri grafice pentru pian solo, incluzând notație muzicală clasică și desen ca formă de notație muzicală grafică destinată improvizației. Partiturile alături de desene ale lui Constantin Rusu au fost prezentate și expuse la Muzeul "Haroutiun Galentz", din Erevan, sub numele "Ekphrasis - O sinteză de muzică și artă vizuală".

Ekphrasis provine din greaca veche. Termenul se referă la "evocarea însuflețită a unui subiect dat", prin procedeul relaționării unor mijloace artistice diferite animate de o esență comună.

 

Citit 1386 ori Ultima modificare Marți, 14 Iunie 2022 23:10

Nu se mai pot comenta articolele mai vechi de 30 zile.